Belföld

Soros civiljei közölték elvárásaikat

Halász János: Elképesztő, hogy az az ellenzék támaszt elvárásokat, amely leszerepelt az EP-választáson

Kevesebb mint négy hónap múlva, szeptember 25-én lejár az alapvető jogok biztosának hatéves mandátuma.

Soros civiljei közölték elvárásaikat
Halász János
Fotó: Bodnár Patrícia

A korábban az új polgári törvénykönyv előkészítését miniszteri biztosként koordináló Székely Lászlót 2013 szeptembe­rében nagy többséggel, 266 igen, negyven nem és egy tartózkodás mellett választotta általános ombudsmanná az országgyűlés, miután Áder János köztársasági elnök őt jelölte a posztra. A parlamentnek nincs túl sok alkalma a választásra, miután a feltehetően szeptember közepén induló őszi ülésszak az októberre várható önkormányzati választások miatt igen rövid lesz. Az államfő az alapvető jogok biztosának a személyére az ombudsman megbízatási idejének lejártát megelőző kilencven napon belül, de legkésőbb a megbízatási idő lejártát megelőző negyvenötödik napon tesz javaslatot, azaz jelen esetben június 26. és augusztus 13. között. Az általános ombudsmant kétharmados többséggel választja az Országgyűlés.

A baloldalon ugyanakkor már elkezdődött a mozgolódás, múlt héten a Helsinki Bizottság hirdetett meg egy petíciót, amelyben civil szervezetek valamint Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok azt kérik Áder Jánostól, nyílt pályázaton és a civil szervezetekkel is konzultálva nevezze majd meg jelöltjét. Szerintük „az alkalmas jelöltnek olyan magas szintű elméleti és gyakorlati tudással rendelkező jogásznak kell lennie, aki pártpolitikától és kormánytól független, sőt akár vele szemben is kész konfliktusokat vállalni”.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője a Magyar Hírlap megkeresésére azt mondta, a képviselőcsoportban még nem került napirendre ez a kérdés, azt ugyanakkor elképesztőnek nevezte, hogy az az ellenzék akar javaslatokat tenni Áder Jánosnak a megfelelő személy kiválasztásához, amely a mostani választáson is súlyosan leszerepelt, és senki sem kíváncsi rá. Ha pedig a baloldal civil szervezetekről beszél, akkor az mindig Soros-szervezeteket jelent, azaz arra kérik az államfőt, hogy Soros civil­jeinek véleménye alapján állítson jelöltet. A köztársasági elnök majd eldönti, hogy kivel egyeztet ebben az ügyben – tette hozzá Halász János.