Belföld

Kásler Miklós: Az idei csíksomlyói búcsú eltér a korábbiaktól

Az idei csíksomlyói búcsú eltér a korábbiaktól - mondta szombaton Csíkszeredából az emberi erőforrások minisztere, utalva arra, hogy a kegyhelyet egy héttel ezelőtt felkereste Ferenc pápa, és misét mutatott be.

Kásler Miklós: Az idei csíksomlyói búcsú eltér a korábbiaktól
Kásler szombaton Hargita megye vezetőivel, valamint Csíkszereda polgármesterével találkozott
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kásler Miklós felidézte, hogy milyen feladata volt az eseménnyel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi): a tárca előkészítette a pápalátogatást, hogy a pápa érzékelje az erdélyi római katolikus egyház „ősiségét, folyamatosságát, jelenlétét”, és azt a jelentős szerepet, amelyet az évszázadok során betöltött. A minisztérium különböző ismertetőket adott át neki, többek között a magyar szenteket bemutató könyvet. Eljuttatták Csíkszeredába a Szent László-ereklyét, amely ott volt a pápa által bemutatott szentmisén a Csíksomlyói nyeregben.

A minisztérium a pápalátogatást követő hetet kitöltötte kulturális, művészeti, történelmi hagyományőrző előadások sorozatával. Hat magyarországi színház tartott előadást Székelyföldön. A Magyarságkutató Intézet 144 történelmi előadást tartott történelmi, néprajzi, kulturális témakörökben. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Magyar PEN Club együttesen készített programokat. Ezenkívül négy, szabadtéren kialakított színpadon helyi együttesek léptek fel, továbbá mintegy 50 ezer tájékoztató füzetet osztottak szét - sorolta. 

A miniszter szólt arról, hogy szombaton Hargita megye vezetőivel, valamint Csíkszereda polgármesterével találkozott. A nap folyamán egyebek között részt vesz a csíksomlyói búcsún, később Szépvízre utazik, ahol a szintén misén vesz részt, majd Dévára megy, ahol megtekinti a Mária Evangéliuma előadást. A darab megtekintését követően az előadásokból befolyó összeget Böjte Csaba atya részére adják át.

„Pünkösd előtti, pápa utáni” hangulat a hegynyeregben

A pünkösd előtti várakozás hangulatában gyülekeztek a hagyományos búcsúra érkező zarándokok Csíksomlyón a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, amely még a múlt szombati pápai mise jegyeit viseli magán. 

A zarándoklat szervezői meghagyták a helyszínen az ívelt tetőt, amelyet ideiglenesen szereltek fel a pápai misére a hármashalom oltár elé, a megnagyobbított ledeszkázott tér fölé. A máskor füves, gyepes területen most a múlt heti sártenger megszáradt tájképe emlékeztet a pápai misére. A zarándokoknak ezúttal az erős napsütés okoz inkább nehézséget, bár akadnak, akik az időjárás előrejelzés alapján ezúttal is gumicsizmával érkeztek a búcsú helyszínére. 

Az oltár mellé ezúttal a csíksomlyói Mária-kegyszobor másolata került ki. 

Júniusban már másodszor telik meg zarándokokkal a hegynyereg. A mise helyszínére megérkezett Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Mindketten részt vettek az egy héttel ezelőtti pápai misén is. 

Az idei búcsús mise szónoka Pál József-Csaba, a tavaly beiktatott temesvári megyés püspök lesz. A zarándoklat mottójául az „Íme az Úr szolgálóleánya” bibliai idézetet választották. 

A misét közép-európai idő szerint 11 óra 30 perctől a Duna televízió közvetíti. 

Kapcsolódó írásaink