Belföld

Kétmilliárdos folyószámlahitelre van szüksége Zuglónak

Kétmilliárdos folyószámlahitelre van szüksége Zuglónak, hogy a kötelezettségeinek eleget tudjon tenni.

A Figyelő című hetilap csütörtökön megjelent számában azt írta, a birtokába jutott dokumentumok szerint több figyelemre méltó pontja is van az idei - 30,6 milliárd forintos főösszegű - kerületi büdzsének, és ezekre a költségvetés decemberi vitájában többen is próbáltak rávilágítani.
Az egyik, többször felmerülő pont a kerület folyószámlahitel-kerete volt, amelyről Papp Imre jegyző úgy vélekedett: „a kétmilliárdos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan” - közölte a lap.

Ismertette, egy másik kérdés a fizetős parkolás ügye volt, amely 2017 óta több százmilliós mínuszokat termelt a kerületnek, és az idei évre is 301 milliós veszteséggel számol a költségvetés. Továbbá éles vitát generált a kerület tulajdonában álló ingatlanok eladásának terve is, amelyből a javaslat 2,9 milliárd forintot irányzott elő.

Az ebből származó bevételeket kizárólag beruházásokra és fejlesztésekre lehet fordítani, mert ha működési költségekre menne el, az vagyonvesztéssel járna - tették hozzá.

A Figyelő szerint a büdzsével kapcsolatban kifogásként merült fel az is, hogy a kerület vezetése 2019-re semmilyen jelentősebb beruházást, felújítást nem tervez, és több tervezett fejlesztést is elhalasztottak forráshiány miatt.

A költségvetésről szóló dokumentumok alapján az öt önkormányzati cég fenntartása idén - a tavalyi 4,6 milliárd helyett - 4,79 milliárd forintba kerül. A legnagyobb tételt - 3,7 milliárd forintot - a Zuglói Vagyonkezelő jelenti.

Eközben az idei költségvetés szociális kiadásokra több mint 470 millió forintot irányoz elő, 80 millióval kevesebbet, mint tavaly - írták.

A hetilap kitért arra is, Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő múlt héten sajtótájékoztatón kijelentette, „Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik.” Információja szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás indítását.

A képviselő emlékeztetett, ha ez elindul, Zuglóval szemben kezdetét veszi a hivatalos csődeljárás, amelyet fővárosi kerület ellen még soha nem kezdeményeztek.

Kapcsolódó írásaink

Egyre nő a káosz Zuglóban

ĀAz a csoda, hogy a helyi költségvetés még működőképes. A XIV. kerület valójában hitelből él, és a kétmilliárd forint számlapénz a védőpajzs, ami életben tartja – fakadt ki a jegyző

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom