Belföld

Fidesz: Álhírt terjeszt a DK egy törvényjavaslatról

Álhírt terjeszt Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, ugyanis a kedden benyújtott törvényjavaslat egyáltalán nem a külföldi labdarúgók kedvezményezéséről szól - reagált egy közleményben a Pénzügyminisztérium a DK szóvivőjének, Rónai Sándornak a kijelentéseire.

Fidesz: Álhírt terjeszt a DK egy törvényjavaslatról
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció álhíreket terjeszt
Fotó: MH

A PM közleménye szerint egy már jó ideje hatályban lévő szabályról beszél a DK úgy, hogy nemcsak a hatálybalépésének idejét téveszti el, hanem a lényegét is. A valóság az, hogy Magyarországon foglalkoztatott hivatásos sportolók, az edzők és a sportszakemberek, sportmunkatársak már évek óta választhatják az ekho szerinti, kedvezményes adózást, eltérő összeghatárig. A hivatásos sportolók esetében ez az összeg évi 500 millió forint, az edzők esetében évi 250 millió forint, a sportszakemberek, sportmunkatársak esetében pedig évi 60 millió forint. Adózni pedig kell utána, a minimálbérig az általános szabályok szerint, vagyis szja-t és járulékot is kell fizetni, az a fölötti részből pedig 15% az adó (ekhót) illeti az államkasszát.

A törvényjavaslat csupán a nemzetközi sportszervezetek Magyarországon történő letelepedésének vonzóvá tétele érdekében tenné lehetővé, hogy a sportszervezet munkavállalói a jövedelmükre 250 millió forintos összeghatárig választhassák az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint való adózást. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér mértékéig ezek a munkavállalók is az általános szabályok szerint fizetnek szja-t és járulékokat, míg jövedelmük minimálbér feletti részére 250 millió forint összeghatárig 15 százalék ekho terheli őket. A javaslatban tehát nincs szó a külföldi labdarógók kedvezményezéséről - írja a Pénzügyminisztérium.

A kedvezményes szabályok tehát csak akkor lennének érvényesek a futballra, ha a futball európai vagy világszövetsége Magyarországra helyezné át a székhelyét - közölték.

Kapcsolódó írásaink