Belföld

Rétvári Bence történelmi eseménynek nevezte Ferenc pápa hétvégi erdélyi látogatását

Az MSZP képviselője a munkavállalói jogok ügyében bírálta a kormányt, a KDNP képviselője Ferenc pápa erdélyi látogatásáról beszélt, a Fidesz politikusa pedig az európai parlamenti választás eredményét értékelte hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. 

Rétvári Bence történelmi eseménynek nevezte Ferenc pápa hétvégi erdélyi látogatását
Rétvári Bence történelmi eseménynek nevezte Ferenc pápa hétvégi erdélyi látogatását
Fotó: MH/ Bodnár Patrícia

KDNP: történelmi esemény Ferenc pápa erdélyi látogatása     

Rétvári Bence (KDNP) történelmi eseménynek nevezte Ferenc pápa hétvégi erdélyi látogatását. A szentatya először látogatta meg az erdélyi katolikusokat, az erdélyi magyarokat és az erdélyi közösséget, ami a magyarság számára sokkal nagyobb nemzetmegtartó erő, mint bármelyik ellenzéki párt - fogalmazott Rétvári Bence, aki felszólalása alatt többször is szóvá tette, hogy baloldali, elsősorban DK-s képviselők gúnyos megjegyzéseket tesznek és bekiabálnak. Az elnöklő Sneider Tamás emiatt rendre is utasította a baloldali képviselőket.  A KDNP képviselője szerint a látogatás nemcsak egyházdiplomáciailag, de nemzetpolitikailag és hitéletileg is fontos.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy július 1-jével indul a kormány családvédelmi akcióterve, június 4-én pedig a nemzeti összetartozás napja lesz. Száz évvel ezelőtt egy nemzetgyilkossági kísérletet hajtottak végre a magyarsággal szemben, de azok a győztes nyugat-európai államok, amelyek akkor fel akarták darabolni és talán el is akarták tüntetni a magyarságot, most rosszabb állapotban vannak, mint Magyarország, az identitás, a nemzeti összetartozás és keresztény kultúra tekintetében - fogalmazott.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy vélte: az egész magyarság számára fontos esemény volt a pápai látogatás, amely fontos lépés abban a folyamatban, hogy deklaráljuk: térségünket csak együtt, egymással egyetértésben építhetjük. Kiemelte: beszédében a pápa utalt arra, hogy az itt élő nemzetek között voltak kudarcos időszakok, ugyanakkor a kereszténységben testvéreknek nevezte az itt élő népeket.     
     

 Fidesz: Gyurcsány itthon, Gyurcsányné az EP-ben képviseli Brüsszel érdekeit 
    

 Böröcz László (Fidesz) az európai parlamenti választást értékelve azt mondta: rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott a kormányoldal, amely erős felhatalmazást kapott a magyar emberek érdekeinek képviseletére. A magyarok olyan európai vezetőket akarnak, akik nem megszervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, akiknek mindig az európai emberek érdeke az első, akik meg akarják védeni a keresztény kultúrát - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP megválasztott EP-képviselői számára Brüsszelben is Magyarország az első, és mindenkivel együttműködnek, aki meg akarják állítani a bevándorlást. Szerinte a választás az ellenzéken belül pedig azokat erősítette meg, amelyek 2002 és 2010 között kormányon tönkretették az országot.  

„Gyurcsány itthon, Gyurcsányné meg az EP-ben fogja Brüsszel birodalmi törekvéseit képviselni”, az a céljuk, hogy Magyarországra erőltessék a bevándorlók betelepítését, a keresztény kultúra és a nemzeti szuverenitás feladását, a „balliberális progresszió és önhittség tébolyában”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az EP-választás eredményét komoly megerősítésnek tartja a kormánypártok számára és úgy véli: a voksoláson azokat a kormányokat és vezetőket erősítették meg, akiket a liberális hálózat, a nyílt társadalom hívei évek óta szisztematikusan támadnak. Ez a demokrácia válasza az átláthatatlanul működő aktivistacsoportoknak - tette hozzá.

Kijelentette: a magyar kormány csakis olyan, nemzeti alapokon álló jelölteket támogat az uniós vezető posztokra, akinek számít az keresztény értékek védelme és fellépnek a bevándorlás ellen.
 

MSZP: a kormány elárulja a magyar munkavállalókat
   

 Varga László (MSZP) arcpirítónak nevezte, hogy miközben a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy befektetői ebéden méltatta a Suzuki magyarországi tevékenységét, a hazai Suzuki-gyárban hónapok óta „lábbal tiporják” a munkavállalói és szakszervezeti jogokat, a szakszervezeti szövetség delegációját nem engedik be a gyár területére. Az MSZP képviselője szerint ebben nemcsak a Suzukinak, hanem a kormánynak is van felelőssége. A kormány felelőssége, hogy a törvényeket érvényre juttassa, azonban a kabinet elárulja a magyar munkavállalókat - hangoztatta.

„A kormány a magyar dolgozóknak nemcsak ígért, hanem be is tartott: a rabszolgatörvénnyel, a sztrájkjog szűkítésével, a multik és a fideszes elit kiszolgálásával” - fogalmazott. 

Szerinte a Suzuki példája is arra világít rá, hogy változásra van szükség: emelni kell a béreket, át kell alakítani az adózást a dolgozók érdekében, érvényre kell juttatni a szakszervezetek és a munkavállalók jogait.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta: Magyarországon a törvények mindenkire, minden magyar vállalatra vonatkoznak. Szerinte az ellenzéki képviselő állításai sem stimmelnek, nem hitelesek. Felhívta a figyelmet arra: az MSZP pár hete még azzal kampányolt, hogy Brüsszelre kellene bízni a bérek meghatározását, és egyetértett a társasági adót emelésével is, ami elvenné a jövőbeni béremelések lehetőségét. Emellett - folytatta - nem szavazták meg azokat az adócsökkentéseket sem, amelyek a béremelések lehetőségét megteremtik.
    Hangsúlyozta: a kormány fontos lépéseket tett az elmúlt időszakban, hogy mindenki megbecsülést kapjon, aki tud és akar dolgozni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom