Belföld

Pártoknak szervez képzést az Állami Számvevőszék

Pártoknak és pártalapítványoknak szervez képzést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - tudatta Holman Magdolna, a szervezet főtitkára hétfőn. 

Az ÁSZ közleményében azt írta: önteszttel és konzultációs lehetőséggel segítik a költségvetési támogatásban részesülő pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásának törvényességét.

Az ÁSZ főtitkára a napokban kilenc, költségvetési támogatásban részesülő pártnak és alapítványaiknak küld tesztet, valamint a gazdálkodásért felelős vezetőknek felajánlja a konzultáció lehetőségét „a gazdálkodási gyakorlat erősítése érdekében”.

Az érintett pártok és alapítványaik között van a DK, a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd.

Az ÁSZ tavaly és idén februárban elemzésben összegezte a pártok ellenőrzési tapasztalatait, és mostanra olyan kérdéssort (öntesztet) állított össze, amelynek kitöltésével a pártok és alapítványaik képet kaphatnak működésük szabályozottságáról, gazdálkodásuk szabályszerűségéről, és ennek alapján saját hatáskörben is kijavíthatják az esetleges hibákat, pótolhatják a hiányosságokat.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy Domokos László ÁSZ-elnök tavaly júniusban szakmai egyeztetésen fogadta Varju Lászlót, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnökét; a DK országgyűlési képviselője akkor felvetette, hogy az ÁSZ - hasonlóan az önkormányzatokhoz, köztulajdonú vállalatokhoz, költségvetési intézményekhez - a költségvetési támogatásban részesülő pártoknak és alapítványaiknak is szervezhetne képzést.

Az ÁSZ főtitkára szerint alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az ÁSZ a vonatkozó és hatályos törvényi előírások alapján, a jogállam védelméért végzi a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését - áll a közleményben.

Az ÁSZ főtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártoknak május 31-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a tavalyi gazdálkodásukról szóló pénzügyi kimutatásukat, ez további aktualitást ad az ÁSZ támogató kezdeményezésének.

Közölték: az ÁSZ öntesztje, valamint a személyes konzultáció és képzés a pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásához nyújt támogatást, a már lezárt gazdálkodási évekre vonatkozó ellenőrzéseiket a törvényi előírásoknak megfelelően, valamint a minden pártra egységesen érvényes módszertan szerint el fogja végezni.