Belföld

„Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik a polgármester alkalmatlansága miatt”

Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik - mondta Kovács Balázs (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi önkormányzati képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

„Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik a polgármester alkalmatlansága miatt”
„Karácsony Gergely egyre nagyobb káoszba lavírozza magát”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kijelentette, a polgármester „egyre nagyobb káoszba lavírozza magát”, miközben továbbra sem tett semmit a napi egymillió forintos kárt okozó zuglói parkolási szerződések felmondása ügyében.

Hozzátette: csütörtökön szembesültek vele, hogy az önkormányzat tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal, a parkolási bevételek 338 millió forinttal maradtak el a tervezettől, a bérleti díjakból pedig több mint egymilliárd forintos kintlévősége van az önkormányzatnak.

Még a kerületi jegyző is azt mondta a 2019. évi zuglói költségvetésről, hogy sanyarú, egy alföldi közepes mezővárosban is jobb az óvodák, bölcsődék és egészségügyi ellátórendszer helyzete, mint amit Zugló önkormányzata meg tud engedni magának - fogalmazott.

Zugló rossz pénzügyi helyzetének egy oka van: „Karácsony Gergely alkalmatlan Zugló vezetésére, egyszerűen képtelen vezetni és üzemeltetni ezt a kerületet” - hangoztatta Kovács Balázs.

A politikus hozzátette: „számos kifizetetlen számla tornyosul” a polgármesteri hivatalban, tagdíjakat, jogi szerződések díját sem fizették ki, de nem fizették ki egy olyan beruházás tervezői díját sem, amit két hónapja a polgármester átadott.

Jelezte: információjuk szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását. „Ha elindul, Zuglóval szemben a hivatalos csődeljárás kezdetét veszi” - fogalmazott, rámutatva: fővárosi kerülettel szemben még soha nem kezdeményeztek adósságrendezési eljárást, az olyan, mint gazdasági társaságoknál a csődeljárás, és gyakorlatilag „gyámság alá veszik a zuglói költségvetést”.

Kovács Balázs tájékoztatása szerint a zuglói önkormányzat a saját cégeit sem fizeti ki: a Zuglói Városüzemeltető Zrt.-nek több mint félmilliárddal tartozik az önkormányzat, a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft.-nek pedig olyan sok adóssága gyűlt össze, hogy a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el a cég tavalyi beszámolóját.

Arra a kérdésre, hány cég felé tartozik az önkormányzat, a politikus elmondta: három hete közérdekű adatigényléssel fordult a polgármesterhez az ügyben, de a mai napig nem kapott választ. A normális kerületi gazdálkodás lényege a naprakész nyilvántartás a követelésekről és kintlévőségekről, és úgy sejtik, „komoly problémákat akar a titkolózással elfedni a polgármester” - tette hozzá.

Kovács Balázs kiemelte: a mostani zuglói vezetésben nem látnak garanciát arra, hogy menedzselni tudná Zugló gazdálkodását. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom