Belföld

Lendületesen halad Zugló a csőd felé

A tervezett bevételből három és fél milliárd forint hiányzik

A huszonnegyedik órában elfogadta a XIV. kerületi képviselő-testület a 2018-as év zárszámadását, ám a Karácsony Gergely vezette kerület gazdálkodása a könyvvizsgálói jelentés szerint is problémákkal terhelt.

Lendületesen halad Zugló a csőd felé
A Karácsony Gergely vezette kerület gazdálkodása a könyvvizsgálói jelentés szerint is problémákkal terhelt
Fotó: Hegedüs Róbert

A zuglói képviselőtestület csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadta a 2018-as esztendő gazdálkodásáról készült zárszámadást, holott azt egyetlen bizottság sem javasolta, a Karácsony Gergely polgármesterrel szövetségben lévő szocialisták sem támogatták. Az elfogadást azzal indokolták, az utolsó pillanatban elkészült a könyvvizsgálói jelentés, amit a helyszínen osztottak ki tegnap.

Az önkormányzat bevételei három és fél milliárddal maradtak el a költségvetésben tervezettől. Ebből több mint egymilliárd forintot tett ki a lakbér, illetve a bérletidíj tartozás. A fideszes képviselők – akik nem fogadták el a beszámolót – azt kérdezték Karácsonytól, hogy milyen intézkedéseket hozott a kinnlevőségek, az elmaradt lakbérek és bérleti díjak beszedése érdekében, ám erre nem kaptak választ. A tervezett parkolási bevételek háromszázharmincnyolcmillió forinttal maradtak el a költségvetésben tervezettől. A fizetős parkolás a bevételek és a kiadások összevetése után kétszáznegyvenkilencmillió forint veszteséget mutat, tehát már a tavalyi esztőndőre is igaz volt, hogy a parkolás a zuglóiaknak naponta 682 ezer forintjába került.

A XIV. kerületi önkormányzat kiadásai is jelentős mértékben elmaradtak a költségvetésben rögzített előirányzatoktól, összességében öt és fél milliárd forinttal, ami abból adódott, hogy az önkormányzat a vállalt feladatainak teljesítéséhez ilyen nagyságrendben nem volt képes forrást biztosítani. Ez abból adódott, hogy az elmaradt bevételek mellett a kinnlevőségek összege is milliárdos nagyságrendű volt. Úgy tudjuk, a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást indított annak kapcsán, hogy az önkormányzat – kötelezettsége ellenére – nem tüntette fel honlapján a parkolás bevételeit és az üzemeltetés kiadásait.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony menekülőben

ĀA Momentum boríthatja az ellenzéki paktumot, az MSZP elnöksége csak azért nem mondott le, mert nincs senki, aki ilyen helyzetben átvenné a párt vezetését – tudtuk meg

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom