Belföld

A Kormány újabb lépésekkel támogatja a Semmelweis Egyetem XXI. Fejlesztési Projektet

A Közép-magyarországi régió első egyetemi kórháza jön létre a Semmelweis Egyetem és a Szent Rókus kórház integrációjával - erről döntött a kormány. A Semmelweis Ignác történelmi örökségéhez tartozó intézmény jelentős szerepet játszik majd a gyakorlati orvos és egészségtudományi képzés megújításában, emellett helyet ad a Kútvölgyi Klinikai Tömbből átkerülő, a pszichiátriai és pszichoterápiás klinikához tartozó szervezeti egységnek. A kormányhatározat a két intézmény összeolvadása mellett az egyetem egységeinek és klinikáinak Kútvölgyi Klinikai Tömbből való áthelyezésére, ingatlanfejlesztési és tervezési folyamatokra, valamint betegellátási eszközbeszerzésre is biztosít további forrásokat.

A Közép-magyarországi betegellátás fejlesztése a Kormány számára kiemelt jelentőséggel bír. Ennek meghatározó eleme a Semmelweis Egyetem klinikai betegellátási tevékenységének fejlesztése, mely a Szent Rókus kórház egyetemi kórházzá történő átalakulásának köszönhetően még szorosabban kapcsolódik a Közép-magyarországi ellátáshoz, és egyben a pszichiátriai ellátásban is jelentős előrelépések történnek - emelte ki Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. A Semmelweis XXI. fejlesztési projekthez kapcsolódó tegnap megjelent 1314/2019 kormányhatározat továbbá biztosítja a szükséges pénzügyi forrásokat is a Kútvölgyi klinikáinak egy korábbi kormánydöntés szerint a Semmelweis Egyetem pesti oldalon lévő tömbjeiben történő, a jelenleginél jobb ellátási körülmények közé történő áthelyezéséhez - írja közleményében a kormány.

A Szent Rókus Kórház - jelenlegi ellátási feladatait, elkötelezett szakembereit megtartva - egyetemi kórházként integrálódik a Semmelweis Egyetemhez - jelentette ki Dr. Göböl Zsolt. A kórház főigazgatója hozzátette azt is: A modern pszichiátria ellátási feltételeknek megfelelően a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Kútvölgyi úti részlege itt végzi tovább kiemelkedő szakmai munkáját. Az újonnan létrejött Semmelweis Egyetem Szent Rókus Egyetemi Kórház és Intézményei 2019. szeptember 1-vel, a jubileumi tanévvel párhuzamosan kezdi meg működését.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: Az integrációnak történelmi jelentősége is van, Semmelweis Ignác ugyanis Bécsből hazatérve a Szent Rókus Kórházban folytatta tovább gyógyító munkáját, és számos későbbi egyetemi klinika is itt kezdte meg működését. Mint elmondta, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Kútvölgyi részlege klinikai egységként itt működik tovább. Továbbá az összeolvadás a 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem megújuló orvosképzési curriculuma számára is előnyös, hiszen bővülnek az orvos és egészségtudományi képzés gyakorlati színterei, valamint a megújuló alapellátás, az egyre fontosabbá váló járóbetegellátás, népegészségügyi fejlesztések és foglalkozás-egészségügy klinikai oktatási háttere is tovább erősödik.

A kormányhatározat a fentieken túl további forrásokat biztosít a jelenleg a Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő klinikák Belső és Külső Klinikai Tömbbe való áthelyezéséhez: közel 2,8 milliárd forintot felújításra, míg az eszközpark megújítására és egyéb kapcsolódó feladatokra több mint 1,2 milliárd forintot határoztak meg.

A kormány döntött arról is, hogy Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt további campustervezésére az eddigi 4 milliárd forint mellett idén 370 millió, jövőre pedig további közel 2,3 milliárd forintot biztosítanak az egyetem számára. Ezen folyamat első lépéseként, egy korábbi, április 29-i döntés alapján (1237/2019 Korm. határozat) az I. számú Gyermekgyógyászati (Bókay) Klinika melletti 1200 nm-es terület állami tulajdonba kerülését és Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe való átadását rendelte el a kormány.

Kapcsolódó írásaink