Belföld

„Nincs tovább, vége, feladtuk”

Az MSZP bukását előrevetítette az idő előtt bevetett főpolgármester-jelölti előválasztás egy MSZP-s forrásunk szerint

Az MSZP-ben az EP-választást követően kialakult letargikus hangulatról és a kudarc okairól beszélt több, névtelenséget kérő szocialista forrásunk. Volt, aki úgy fogalmazott: „nincs tovább, vége, feladtuk”.

„Nincs tovább, vége, feladtuk”
Vesztes csapat. Tóth Bertalan, Karácsony Gergely és Ujhelyi István
Fotó: Papajcsik Péter

Nyeretlen kétévesek vagyunk, megérdemeltük a sorsunkat – így kommentálta a vasárnapi európai parlamenti választás eredményét egy szocialista forrásunk. Nincs tovább, vége, feladtuk – tette hozzá annak kapcsán, hogy láthatóan nincs a pártban olyan markáns vezető személyiség, aki ebben a helyzetben képes lenne a csapat élére állni, és mutatni az utat. Önmagában az is paródia – jegyezte meg forrásunk –, hogy egy történelmi vereség után a pártvezetés kiáll, és azt mondja, adnak maguknak még egy esélyt, mondván, nyakunkon az önkormányzati választás. Paródia – tette hozzá –, hisz ezt a felhatalmazást mégiscsak a tagságnak vagy az őket képviselő kongresszusi küldötteknek kellene megadni, de akkora a letargia, hogy a legtöbben még az asztalra sem csapnak, hogy „gyerekek, meddig néztek bennünket teljesen hülyének?”

Egy másik forrásunk azt emelte ki, hogy amióta a pártot Gyurcsány Ferenc elindította a lejtőn, egyszer sem tudott megkapaszkodni az elmúlt évtizedben, és miután a sokadik megújulási kísérlet is füstbe ment, az élcsapat tagjait inkább már csak az foglalkoztatta, hogy jusson nekik azért egy parlamenti szék.

A mostani EP-kampányfőnök, Ujhelyi István, aki talán az összes pártvezető közül a legnagyobbat bukta a választáson, mégis maradhat Brüsszelben, arra hivatkozik, hogy ő aztán apait-anyait beleadott, még aludni sem volt ideje. Ugyanez az ember Botka miniszterelnök-jelölti pozíciójának lecserelése után mint alelnök lemondott, sőt azt mondta, hogy a pártot is otthagyja, néhány hónap után viszont mintha mi sem történt volna, azon kezdett mesterkedni, miképp osszanak neki ismét lapot. Forrásunk hozzátette, a tagság és a küldöttek a tavalyi tisztújításon látták, milyen feszültségek vannak a pártban Mesterházy Attila és Puch László emberei között, látták, hogy nincs egység, de a karrieristák tudták, hová kell állni, amikor a tisztségeket egymás közt elosztották. Az osztozkodás során előbb az elnökjelöltségtől, majd az elnökhelyettesi poszttól is visszalépő Kunhalmi Ágnes került a választmány élére, aki képtelen volt a pártban egységet teremteni.

Egy harmadik forrásunk azt emelte ki, hogy a mostani bukást már előrevetítette az önkormányzati választás kapcsán idő előtt bevetett csodafegyver, a főpolgármester-jelölti előválasztás. Mindezt forrásunk arra alapozza, hogy az MSZP jelöltjét, Horváth Csabát az előválasztás első fordulójában úgy elverték, ahogyan csak egy kétfenekű dobot lehet. Forrásaink szerint óriási hiba volt továbbá, amikor Bangóné Borbély Ildikó patkányozása után Ujhelyi kampányfőnök még rálicitált a „patkánykormányzással”, majd szinte azonmód visszakozót fújva, a függöny mögé rejtették a vállalhatatlan politikust.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony menekülőben

ĀA Momentum boríthatja az ellenzéki paktumot, az MSZP elnöksége csak azért nem mondott le, mert nincs senki, aki ilyen helyzetben átvenné a párt vezetését – tudtuk meg