Belföld

Meghátráltak, lefújta a sztrájkot a PDSZ

Mégsem kísérli meg a munkabeszüntetést holnap az országos kompetenciamérés helyett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Békés Gáspár, több diáktüntetés szervezője csalódottan „beszólt” az érdekvédőknek, akik közölték vele, csak jogszerű sztrájkot tartanak.

Meghátráltak, lefújta a sztrájkot a PDSZ
Május 29-ére, a kompetenciamérés napjára szervezték volna a munkabeszüntetést a pedagógusok
Fotó: MH

A PDSZ tegnap honlapján közölte, mivel „a jogszerű sztrájk lehetőségének feltételei a PDSZ-nek fel nem róható okok miatt ez idáig nem jöttek létre”, a május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja, és arra kéri a helyi sztrájkbizottságokat, függesszék fel a munkabeszüntetés megszervezését. Amint arról már beszámoltunk, a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás a városligeti majálison jelentette be, hogy sztrájkot hirdetnek.

A pár tucatnyi érdeklődő előtt arról beszélt, nagyon erős figyelmeztetést akarnak küldeni a kormánynak. Az akciót támogatta a „kockás inges” Tanítanék Mozgalom is. A szervezők tisztában voltak azzal, hogy május 29. az országos kompetenciamérés napja, s mivel a szövegértési képességeket és matematikai eszköztudást vizsgáló felmérés nagyon fontos, még a PDSZ közösségi oldalán hozzászólók is kétségbe vonták az időpont helyességét.

Erre a PDSZ úgy reagált: „a gyerekek nem fogják bánni”. A reprezentativitási adatok alapján a pedagógusok mindössze fél százalékát képviselő PDSZ tervezett akciójával kapcsolatban a huszonötezres taglétszámú Pedagógusok Szakszervezete körlevélben tájékoztatta a tanárokat arról, hogy a megmozdulás jogszerűtlen lenne, ezért a PSZ azt nem támogatja, továbbra is az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban folytatja tevékenységét.

Hozzáfűzték, a kompetenciamérés napjára szervezett sztrájk többlet terhet róna az intézményekre és a kollégákra. A körlevélre Szűcsék május 8-án dühös közleményben reagáltak, közölve, a PSZ célja a PDSZ lejáratása és a sztrájkhoz csatlakozni szándékozók elbizonytalanítása. A mai napon aztán mégis tudatták, a „személy- és vagyonvédelemmel” kapcsolatos megállapodás nem született meg a munkaadókkal – a tankerületekkel és a szakképzési centrumokkal –, ezért a sztrájk elmarad.

A PDSZ közösségi oldalán a kommentelők ezúttal csalódottságuknak adtak hangot. Békés Gáspár – a Független Diákparlament volt tagja, aki a CEU-n is folytatott tanulmányokat és több tüntetés szervezésében is részt vett – szintén hozzászólt. Szerinte „sztrájkolni kell és kész”, illetve „ha elegen sztrájkolnak, nem fognak senkit kirúgni”.

Válaszában a szakszervezet leszögezte: „Egyrészt nem létezik sajnos az a helyzet, hogy mindenki sztrájkolna, másrészt igenis lehetséges, hogy egyes pedagógusok ellen eljárást indítanak, ha jogellenes sztrájkban vesz részt, és akkor nem Békés Gáspárnak, hanem a kezdeményező PDSZ-nek kellene őt megvédeni.” Egyébként a PDSZ legutóbbi, március 14-i munkabeszüntetésében országszerte negyvenheten vettek részt a kilencvenezer tanár közül.

Kapcsolódó írásaink

Ingyentankönyv mindenkinek

ĀRétvári Bence: Eddig évi tizenkétmilliárdot, a kormány újabb döntése révén jövőre további másfél milliárdos terhet veszünk le a családok válláról a kiadványok díjmentes biztosításával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom