Belföld

A szocialisták zuhantak a legnagyobbat

Több megyében a hatvan százalékot is elérték a kormánypártok, országosan 52,44 százalékos aránnyal győztek

Az adatok szerint több szempontból is egyedülálló győzelmet aratott vasárnap a Fidesz az EP-választáson. Bár 2009-ben eggyel több, tizennégy képviselőt tudtak küldeni az Európai Parlamentbe, az egyetlen párt maradtak, amely mind a négy eddigi EP-választást megnyerte, méghozzá mindig több mint tíz mandátumot elnyerve.

Legjobban az MSZP-nek sikerült megközelítenie őket 2004-ben, a szocialisták akkor kilenc helyet szereztek. A hazai EP-választások történetében a Fidesz–KDNP-n kívül egyébként csak az MSZP tudott mind a négy voksoláson elindulni és mandátumot is szerezni. Ugyanakkor most vasárnap több mint négyszer kevesebb szavazatot szereztek, mint a számukra legsikeresebb 2009-es voksoláson, néhány megyében még az öt százalékot sem érték el. A Jobbik három EP-választáson indult, de háromnál több képviselői helyet egyszer sem szerzett, most pedig be kellett érniük eggyel. 2009-ben és 2014-ben is a szavazatok tizennégy százalékát gyűjtötték be, most viszont csak hatot.

A kormánypártok EP-választáson most szerezték a legtöbb szavazatot, 1 803 282-t. A vasárnapi szavazáson minden megyében és Budapesten is győztek, összesítésben 52,44 százalékos szavazati arányt tudtak felmutatni, de több olyan megye is volt, ahol majdnem elérték a hatvan százalékot, sőt Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meg is haladták ezt. Bár a fővárosban „csak” 41 százalékot értek el, így is több mint dupla annyi szavazatot kaptak, mint a második helyezett DK. Ugyanez Vas és Szabolcs megyében négyszeres szavazatkülönbséget jelent.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony menekülőben

ĀA Momentum boríthatja az ellenzéki paktumot, az MSZP elnöksége csak azért nem mondott le, mert nincs senki, aki ilyen helyzetben átvenné a párt vezetését – tudtuk meg

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom