Belföld

Négymilliárdos megtakarítás az állami rezsicsökkentéssel

Folytatódik a bürokrácia áttekintése, felesleges eljárások szűnhetnek meg, racionalizálják a kormányhivatalok működését, hétszáz ügytípust egyszerűsítenek

A következő hónapokban valósul meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése – tudta meg lapunk. Emellett hétszáz olyan ügytípust is azonosított az illetékes tárca, amelyeknek egy részét megszüntetik, egyszerűsítik vagy összevonják. Erről még az idén dönt a parlament.

Az állami rezsicsökkentés intézkedéseivel a vállalkozások éves szinten mintegy négymilliárd forintot takaríthatnak meg. A program végrehajtása jelenleg is folyamatban van, befejezése 2019. december 31-ig várható – derül ki a kormány által összeállított, legfrissebb Nemzet Reform Program (NRP) vonatkozó fejezetéből. Ebben kitérnek arra is, hogy a közigazgatási bürökrácia- és az állami rezsicsökkentési program keretében a kormány átfogó egyszerűsítést hajtott végre, így az „eljárások egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá váltak”.

Felidézték, a szervezet-rendszer racionalizálása során a központi hivatalok feladatainak egy része az állampolgárokhoz közelebb eső területi szintekre került, a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése pedig a következő hónapokban valósul meg. Ennek nyomán olyan egységes intézményeket alakítanak ki, ahol az ügyfelek jelentős részét érintő ügyekben a járási hivatal jár el, míg a különös szakértelmet igénylő vagy alacsony számú ügyeket a megyei kormányhivatal intézi. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára nemrég lapunknak úgy nyilatkozott, továbbra is zajlik a hatékonyság növelése, a hivatalok közötti kommunikáció javítása, a hatáskörök tisztázása, a kormányablakoknál elintézhető ügyek bővítése. „Vizsgáljuk az egyszerűsítési lehetőségeket, a felesleges eljárásoktól meg kívánunk szabadulni” – fogalmazott. Közlése szerint hétszáz olyan ügytípust azonosítottak, amelyeknek egy részét megszüntetik, egyszerűsítik vagy összevonják. Úgy tudjuk, ezekről még az idén dönthet az Országgyűlés.

Az NRP szerint az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer felhasználókat támogató továbbfejlesztései az ajánlatkérők és a gazdasági szereplők adminisztratív terheinek újabb csökkentését célozzák. Az újítások révén még inkább felhasználóbarát elektronikus felület jön létre, tovább bővül az előre megszerkesztett űrlapok száma, ezáltal is elősegítve az ajánlattételt, ígéri a kormány a Brüsszelnek is megküldött dokumentumban. További könnyítés, hogy a személyre szabható, ügyfélbarát ügyintézési felület, azaz a SZÜF létrehozásának eredményeként az ügyintézési idő lerövidül és az ügyintézés menete elektronikusan nyomon követhető, személyes megjelenésre nincs szükség. A SZÜF 2018. január óta publikusan működik, a Magyarorszag.hu webol­dalt várhatóan idén december 31-ig fogja leváltani, tudtuk meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom