Belföld

Botka is elhagyhatja az MSZP süllyedő hajóját

Másodfokon a városvezetők büntetőpere

Szegeden a szocialista alpolgármester, Solymos László váratlan lemondása némiképp átírhatja azt a forrásaink szerint már elkészült menetrendet az önkormányzati választáson, amely szerint Solymos lenne a közös ellenzéki lista vezetője.

A múlt héten egy másik alpolgármester, Nagy Sándor is bejelentette, hogy elhagyja a szocialistákat, ő úgy döntött, inkább a Momentum színeiben folytatja a közéleti tevékenységét. (Korábban SZDSZ-es volt, majd az Együttben politizált.) A közös listán a második helyet a Jobbik, a harmadikat az LMP, a negyediket a Momentum, míg az ötödiket a DK kapná. Információink szerint az ellenzéki pártok úgy állapodtak meg, ha a közös listán szereplők egyéni körzetben nyernek, akkor helyükre az a párt állíthat képviselőt, amelynek indulója egyéniben befutott.

A listát már az európai parlamenti választás előtt szerették volna bejelenteni, ám ez Solymos távozása okán is meghiúsult – tudtuk meg. Ugyanakkor az ellenzék közös polgármesterjelöltje az MSZP-s Botka László lesz, ám forrásaink szerint a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje nem MSZP-s logó alatt, hanem az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben száll harcba. Ennek az az oka, hogy támogatottsága Szegeden sokkal nagyobb, mint a pártjáé. Némiképp meglepő, hogy a DK a közös listán csak az ötödik helyet kaphatja meg, ami azzal is magyarázható, hogy a szegedi közgyűlésben lévő három DK-s közül kettőt kizártak a pártból. A Jobbik ugyanakkor három helyet kapna a listán az előzetes egyeztetések alapján – jelezték forrásaink.

Botka bizalmi emberei egyre jobban fogynak a városvezetésben, hiszen Mózes Ervin főjegyző már februárban kérte a nyugdíjazását, Solymos most veszi a kalapját. Az ingyenesen osztogatott parkolóbérletek miatt első fokon mindkettőjüket elítélték, akárcsak a polgármester kabinetfőnökét, Kalmár Gábort. Az ő büntetőperük másodfokon a héten folytatódik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom