Belföld

Történelmi sikert ért el a Fidesz-KDNP: 52,3 százalékot kapott a kormánypárt

Az európai parlamenti (EP) választáson a Fidesz-KDNP pártszövetsége történelmi győzelmet aratott a voksok 52,3 százalékának megszerzésével.

Történelmi sikert ért el a Fidesz-KDNP: 52,3 százalékot kapott a kormánypárt
Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője a sajtó képviselőinek nyilatkozik, miután leadta szavazatát az európai parlamenti (EP) választáson a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskolában kialakított 36-os szavazókörben 2019. május 26-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Hírlap értesülései szerint a szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz-KDNP-nek 13 képviselője lesz az EP-ben, a Demokratikus Koalíciónak 4, a Momentum Mozgalomnak 2. míg a Jobbik és az MSZP-P listája megszégyenítő vereséget szenvedve csak 1-1 képviselőt juttathat Strasbourgba.

A hatalmas sikert a magyar kormányzó pártszövetség rekordmagas részvételi arány mellett érte el, hiszen a szavazásra jogosultaknak mintegy 42 százaléka vett részt a voksoláson, amire eddig még EP-választásokon nem volt példa.

A Fidesz-KDNP listája sokkal több szavazatot kapott, mint a teljes ellenzéké összesen. A legcsúnyább vereséget az ellenzéki térfélen az MSZP-P listája szenvedte el, hiszen egyetlen képviselőt juttathatnak az EP-be. De nincs jobb helyzetben a Jobbik sem, amelynek ugyancsak egyetlen mandátum jut az EP jövőbeni összetételében.

Kapcsolódó írásaink