Belföld

Jávor Benedek: Súlyos vereség az eredmény

Súlyos vereségként értékelte Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje vasárnap este a nyilvánosságra került választási adatokat, amelyek szerint a két közös listán indult párt egy mandátumot szerezhet az EP-ben.

Jávor Benedek: Súlyos vereség az eredmény
A közös vereségből az MSZP-Párbeszéd része sokkal nagyobb, mint a többi párté - közölte Jávor Benedek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A politikus úgy értékelt, az ellenzék nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, hogy gátat szabjon a Fidesz előretörésének.
Hozzátette: a közös vereségből az MSZP-Párbeszéd része sokkal nagyobb, mint a többi párté.
Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, milyen hatással lesz a két párt jövőbeni viszonyára az eredmény, erről a pártok vezetőségének kell dönteni.

Szerinte egy ilyen eredmény után érdemes elgondolkozni azon, hogy a követett stratégia mennyire volt sikeres, de - tette hozzá - nem gondolja, hogy közvetlenül az MSZP-Párbeszéd együttműködése volt az oka a „súlyos vereségnek”.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP vezetésének le kell-e mondania az eredmények ismeretében, Jávor Benedek közölte, eldöntik majd, hogy lemondanak-e vagy sem. Az MSZP-nek és a Párbeszédnek is a saját tagságával kell elszámolnia - tette hozzá.

Jávor Benedek elmondta, amikor döntöttek az MSZP és a Párbeszéd együttműködéséről, az adatok alapján racionális döntést hoztak, három mandátum megszerzésre volt várható. Az eredmények ezt azonban nem igazolták vissza - közölte.

MSZP-Párbeszéd: Kudarc az eredmény

Kudarcnak tartja az MSZP elnöke, európai parlamenti (EP-) listavezetője, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listája egy mandátumot szerzett az EP-választáson, de a párt elnöksége az önkormányzati választásokra tekintettel egyhangúlag úgy döntött, hogy nem mond le.

Tóth Bertalan: Az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki kapja meg a mandátumot
Tóth Bertalan: Az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki kapja meg a mandátumot
Forrás: MH/Papajcsik Péter

Tóth Bertalan vasárnap késő este, Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, sok településen - ahol már megszületett az önkormányzati választási megállapodás - olyan eredmény körvonalazódott, amely azt mutatja, az ellenzéki együttműködés le tudja győzni a Fidesz „kiskirályait”. Ez egy olyan felelősség, amelyet az MSZP elnöksége vállal, és nem mond le - indokolt.

 Ez egy olyan felelősség, amelyet a választási eredmény tükrében is vállal az MSZP elnöksége és nem mond le - indokolt.

Hozzátette: az elnökség - az MSZP-t erősítve és egyben tartva - az önkormányzati választásokig azért fog küzdeni, hogy minél több településen fordulatot érjenek el.

Gratulált "az ellenzéki háziverseny győztesének", a Demokratikus Koalíciónak, valamint a Momentumnak az elért eredményhez. "De szeretném azt is világossá tenni, hogy ezt a választást sajnos a Fidesz nyerte meg" - fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte, nincs bennük harag egyik ellenzéki párt irányába sem. Szerinte a számok azt mutatják, hogy szükség van az MSZP mögött álló hálózatra ahhoz, hogy az önkormányzati választáson sikert érjenek el.

Elmondta azt is, hogy mandátumát előzetes közlésének megfelelően nem veszi át, az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki képviselje az MSZP-Párbeszéd szövetségét a következő öt évben az EP-ben.

Kitért arra is, értékelni fogják a választás eredményét, az általuk képviselt politikát.