Belföld

Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson. 

Hivatalosan befejeződött a szavazás
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (NVI) (b) és Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke (j), a testület EP- választásnapi ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában
Fotó: MTI/Soós Lajos

Rendben folyt a szavazás az EP magyar tagjainak választásán - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnapi ülésén. 

NVI: este fél 8-ra valamennyi szavazókör bezárt
Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is - közölte Pálffy Ilona vasárnap esti sajtótájékoztatóján. 
Azt mondta: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy „jól kezelték” az átjelentkezéseket, és így „hosszú idő után először nem volt sorban állás”. 
Utalt arra, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult az átjelentkezés határideje, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.
Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy valamennyi külképviseleti választási iroda is bezárt. 
Felhívta a figyelmet: az eredményeket az uniós előírás miatt este 11 óráig nem közölheti az NVI, de a pártok nyilvánosságra hozhatják az EP-választás részeredményeit, ha a delegáltaktól megkapott jegyzőkönyvek eredményeit összegzik. Közölte azt is, hogy 19 órától exit poll eredményeket is közzé lehet tenni.
Pálffy Ilona jelezte: arra számít, hogy a végleges részvételi adat 42-43 százalék közül alakul. 

Elmondta: 8 008 353-an jogosultak részt venni a választáson, 97 618-an szavazhatnak átjelentkezéssel, 20 291-en külképviseleten, 115 325-en pedig levélben. 17 óráig a választásra jogosultak 37,06 százaléka szavazott, ez magasabb, mint a 2014-es választáson, akkor 24,06 százalék. 

Hozzátette: nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba. 
Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása. 
A választópolgárok 132 külképviseleten voksolhatnak, a külképviseleteken 80-90 százalék közötti a megjelenés. 
Az NVI-hez 54 ezer levélszavazat érkezett már vissza, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már feldolgozták, az érvényes azonosító nyilatkozatokhoz tartozó levélszavazatokat este 7 órakor bonthatják fel. 
Arra, hogy sajtóhírek szerint a záhonyi határátkelőnél harminc odavezényelt rendőr segíti a Magyarország és Ukrajna közötti határellenőrzést, Pálffy Ilona elmondta: sok, Ukrajnában élő és a magyarországi választáson szavazati joggal rendelkező választópolgár kérte, hogy Záhonyban vagy Kisvárdán személyesen vehesse át a szavazási levélcsomagot és ott adhassa le szavazatát.
Hozzátette: azok az ukrán-magyar kettős állampolgárok, akiknek van állandó magyarországi lakcímük, a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak, de levélben nem. 

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy az NVI 82 millió forintot biztosított a szavazatszámláló bizottságok választott és pártok által delegált tagjainak szavazásnapi ellátására. Emlékeztetett: Ujhelyi István (MSZP) az NVI-nek küldött levelében azt írta, elfogadhatatlan lenne, ha semmilyen ellátást nem biztosítanának a delegált tagoknak, akik reggel fél 6-tól 18-20 órán át folyamatosan dolgoznak.

Pálffy Ilona az NVB-ülésen kiemelte: az NVI - Ujhelyi István levelétől függetlenül - pénzügyi normatívát biztosít a szavazatszámláló bizottságok választott és megbízott tagjainak napközbeni étkezési ellátására, a normatíva összege szavazatszámláló bizottságonként bruttó 8 ezer forint, amelyet már korábban átutaltak a helyi választási irodáknak. 
Az EP-választáson a 10 277 magyarországi szavazókörben a választott tagokon felül több mint 26 ezer pártdelegált dolgozik vasárnap. 

Megkezdődhet a voksok számlálása

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár.

Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek. 

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy - az eset körülményeit is figyelembe véve - az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyes listákra leadott szavazatokat. A bizottság listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.

Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - az urnával együtt - haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

A külképviseleteken és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Irodában fogják összeszámlálni. 

Kapcsolódó írásaink