Belföld

Vasárnap döntünk, kik képviseljék hazánkat az EP-ben

EP-választás 2019. A szavazatszámláló bizottságokba huszonhétezer delegáltat jelentettek be a pártok, de 371 szavazókörben még így sem lesz egy pártdelegált sem

Vasárnap este tizenegy óra előtt nem lehet hivatalos adatokat közölni az EP-választás eredményéről – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, aki elmondta, hogy hányan szavaznak majd külföldön és átjelentkezéssel.

Vasárnap döntünk, kik képviseljék hazánkat az EP-ben
Hazánkban a szavazás este hétkor zárul majd (képünk illusztráció)
Fotó: Hegedüs Róbert

Csak az utolsó európai szavazókör bezárása után lehet hivatalos adatokat közölni az európai parlamenti választás eredményeiről – nyomatékosította tegnapi sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona, az NVI elnöke hozzátéve, hogy ez az időpont este tizenegy óra, amikor Olaszországban is befejeződik a szavazás. Eddig az időpontig az NVI csak részvételi adatokat közölhet. Ugyanakkor, mivel Magyarországon a választás este hétkor zárul, tizenegy után már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat láthatunk majd. Pálffy Ilona a választással kapcsolatos adatokról elmondta: az eddigiektől eltérően az átjelentkezési lehetőség már szerdán lezárult. A határidőig 97 702 választó jelezte, hogy a lakóhelyétől eltérő településen szeretne voksolni. A legtöbb átjelentkező most is Budapesten, a XI. kerületben lesz, de a XIII. kerületben és Zuglóban is sokan voksolnak majd. Ezekben a körzetekben nagyobb választóhelyiségeket alakítanak ki, és több szavazófülkét állítanak fel.

A levélben szavazók száma 115 324 fő, míg a külképviseleteken 20 290-en voksolhatnak majd. Az NVI elnökének tájékoztatása szerint a külképviseleti szavazók most is Londonban lesznek a legtöbben. Pálffy elmondta azt is, hogy az első szavazók száma meghaladja a száztízezret. A szavazatszámláló bizottságokba 26 905 delegáltat jelentettek be a listát állító pártok, és a 10 277 szavazókörből 371 olyan, ahol egyáltalán nincs delegált, 2860-ban pedig nincs ellenzéki delegált. A szavazóköri számlálás mellett az NVI vasárnap este hétkor elkezdi a levélszavazatok számlálását. Az irodához péntek reggelig több mint harminchétezer levélszavazat érkezett vissza. A külképviseleti szavazatok hétfőn és kedden érkeznek majd Magyarországra. Pálffy szerint a különböző jogorvoslatok lezárulta után hivatalos végeredmény június 12-re vagy 13-ra várható.

Csak érvényes iratokkal lehet voksolni

A szavazók a postán megküldött választási értesítőben szereplő szavazókörben adhatják le voksukat, az értesítő tartalmazza a szavazókör pontos címét is. Csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), és lakcímét vagy személyi azonosítóját. Ezt követően megkapja a lebélyegzett szavazólapot, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja. A szavazókörök reggel hat órától este hét óráig lesznek nyitva. Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő listákra lehet.

Biztosítani kell a voksolást azoknak, akik este hét órakor még sorban állnak az urnák előtt

Felkészülten várják a szavazást

Mindenki szavazhat, aki esetleg vasárnap este hétkor még sorban áll a szavazóhelyiség előtt – nyilatkozta lapunknak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Pálffy Ilona: Minden követelménynek eleget tettünk
Pálffy Ilona: Minden követelménynek eleget tettünk
Forrás: Bodnár Patrícia


– Hányan dolgoznak majd a választókörzetekben vasárnap?

– Nagyjából csaknem százezren segítenek a választás lebonyolításában. Ebbe beletartozik a 10 277 szavazatszámláló bizottság, öt taggal, a pártdelegáltak és a választási irodai munkatársak.

– A pártdelegáltak száma most sem sok.

– Általában 35 ezer fő körül szoktak lenni, most 26 905-en lesznek.

– Az előző választásokon gondot okozott a sorban állás. Ha valaki este hét óráig nem került sorra, szavazhat még?

– Szabály szerint, ha valaki még este hét órakor sorban áll egy szavazókör előtt, akkor biztosítani kell, hogy leadhassa voksát.

– Számítanak egyébként erre?

– Remélhetőleg olyan sorok nem lesznek, mint tavaly az országgyűlési választáson, hiszen kevesebb az átjelentkező, és egyszerűbb a voksolás. Ugyanakkor nem kizárt, hogy vidékről sok szavazni kívánó diák érkezik az esti órákban a fővárosba, de erre a helyzetre is felkészültek a bizottságok.

– Mennyire garantált a választás informatikai biztonsága?

– Ahogy tavaly tavasszal, ezúttal is felállt egy biztonsági műveleti központ, amely folyamatosan monitorozza az esetleges behatolási kísérleteket. Végig együtt dolgoztunk Brüsszellel a biztonság megteremtése érdekében, többször is tartottak próbákat, amelyeken szakemberek is részt vettek. Minden követelménynek eleget tettünk.

 

Kapcsolódó írásaink