Belföld

Hosszú távú változás indulhat el a holnapi EP-választáson

Hidvéghi Balázs: A nemzetek Európáját kell visszahozni, és el kell utasítani a brüsszeli központosítást

A mostani EP-választás egy folyamat kezdete lesz, a Fidesz–KDNP szerint a nemzetek Európáját kell visszahozni, és el kell utasítani a brüsszeli központosítást – hangsúlyozta lapunknak Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint meg kell akadályozni, hogy az Európai Néppárt végérvényesen bevándorláspártivá váljon.

Hosszú távú változás indulhat el a holnapi EP-választáson
„Komoly küzdelmet folytatunk annak érdekében, hogy az Európai Néppárt visszatérjen a helyes útra”
Fotó: Hegedüs Róbert

Fontos és hosszú távú változás indulhat el az európai parlamenti (EP-) választáson – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója jelezte, bíznak abban, hogy a Fidesz–KDNP meggyőző fölénnyel kapja meg az emberek támogatását ahhoz, hogy megvédje Magyarországot és a magyar kultúrát, továbbra is elutasítsa a bevándorlást, és erőteljes felhatalmazása legyen a brüsszeli döntéshozó intézményekben.

A várható részvétellel kapcsolatban azt mondta, remélhetőleg a részvétel magasabb lesz a korábbi, EP-választásokon tapasztalt arányoknál. „Minél többen mennek el szavazni Magyarországon, annál erősebb lesz a politikai felhatalmazás a magyar EP-képviselők mögött. Mindent elkövetünk azért, hogy támogatóink részt vegyenek a szavazáson” – mutatott rá. Hozzátette, uniós szinten ugyancsak lát esélyt arra, hogy többeket mozgat meg az idei EP-választás, hiszen az elmúlt időszakban számos országban éles belpolitikai viták alakultak ki a bevándorlással, a keresztény kultúra megvédésével, a terrorizmussal és a közbiztonsággal kapcsolatosan.

Fontosnak nevezte, hogy egy olyan új fejezet kezdődjön el Európában, amelyben a különböző uniós intézmények tiszteletben tartják a hatályos uniós szerződéseket. A Fidesz–KDNP szerint a nemzetek Európáját kell visszahozni, és el kell utasítani a brüsszeli központosítást, az Európai Bizottság (EB)  túlterjeszkedését meg kell állítani – mutatott rá, hozzátéve: az EB az utóbbi években sokszor megpróbálta átvenni a legfontosabb testületnek minősülő, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács szerepét. Úgy vélte, olyan területeken kell szorosabbra fűzni az együttműködést, mint például a biztonságpolitika, és erősíteni kellene  az összeurópai katonai képességeket, természetesen a NATO keretein belül maradva. Hidvéghi Balázs fontos célnak nevezte továbbá, hogy a belső piac működése megmaradjon és erősödjön. „A mostani migrációs nyomás komoly veszélyt jelent, éppen ezért garantálni kell, hogy a belső határok átjárhatók maradjanak, a tőke–munkaerő szabad áramlását továbbra is biztosítani tudjuk. Ezek azok az európai vívmányok, amelyekre büszkék lehetünk, és amelyeket meg kell őrizni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az EU külső határait megvédjük az illegális migrációtól” – mutatott rá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja marad-e a továbbiakban, Hidvéghi Balázs leszögezte: komoly küzdelmet folytatnak azért, hogy az EPP visszatérjen a helyes útra, és újra kereszténydemokrata politikát folytasson, tiszteletben tartsa a nemzetek Európájának koncepcióját. Céljuk továbbá, hogy megakadályozzák, hogy a Néppárt végérvényesen bevándorláspártivá váljon, és baloldali ideológiák fogságába kerüljön. Jelezte, az, hogy a jövőben mely pártcsaládban fognak politizálni, attól függ, hogy ezeket az alapvető változásokat sikerül-e elérniük. „Nem engedünk a bevándorlás és a magyar szuverenitás megvédésének kérdésében. Ehhez meg kell találnunk a szövetségeseket európai színtéren” – szögezte le.

Manfred Weberrel kapcsolatban kijelentette, az EPP csúcsjelöltje megsértette a magyar embereket akkor, amikor úgy fogalmazott, hogy nem akar a magyar szavazatokkal az EB elnöke lenni. Ezenkívül a bajor politikus azt is mondta, hogy egy, a szocialistákkal és a zöldekkel való együttműködést szorgalmaz. Egy ilyen kijelentés komoly politikai hiba a választás előtt – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a Fidesz–KDNP szerint olyan jobboldali pártokkal kell együttműködést keresni, amelyek kiállnak a nemzeti érdekek védelme mellett, demokratikusan működnek és bevándorlásellenesek. Példaként említette Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártját, a Ligát és a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot. Úgy vélte, az európai pártcsaládok jelentősége nem ír felül mindent, a legfontosabb az értékazonosság. Ezenkívül fontosnak nevezte a regionális együttműködés – mint amilyen a visegrádi négyeké – további erősítését is.

Arról, hogy az EPP által felállított, a jogállamiságot vizsgálni hivatott bizottságnak milyen szerepe lesz a továbbiakban, Hidvéghi Balázs elmondta: a Fidesz minden korábban felmerülő vitás kérdésről kifejtette már az álláspontját. Szerinte „nem bizottságosdira van szükség”, hanem annak a politikai vitának kell pontot tenni a végére, amelyet az EPP liberális és nyíltan bevándorláspárti kispártjaival folytatnak.

A magyar ellenzéki pártokról szólva kifejtette, valamennyien bevándorláspártiak, amit igazol, hogy az elmúlt években nem lehetett rájuk számítani, amikor az ország megvédéséről volt szó. „Az ellenzéki pártok EP-képviselői megszavaztak minden migrációpárti javaslatot az Európai Parlamentben, azt állították, hogy nincs napirenden a kvóta, itthon pedig pártjaik támadták a kerítést, a határvédelmet, és még azt is letagadták, hogy létezik a bevándorlás problémája” – hangsúlyozta. Úgy vélte, a mostani kampányban egy teljesen felelőtlen ígérgetési versenybe kezdtek, például a DK programja egy központosított Európai Uniót szorgalmaz, és olyan  intézkedések – európai minimálbér és nyugdíj – bevezetéséért kívánnak harcolni, amelyekkel kapcsolatban az EU-nak nincs hatásköre. A klímavédelemmel kapcsolatban közölte, hogy az LMP „nyitott kapukat dönget”, a magyar kormány elkötelezett a környezetvédelem ügyében, a többi párt esetében pedig „nem világos, hogy mi a céljuk, nincs világos koncepciójuk”.

Kapcsolódó írásaink