Belföld

Lex Czeglédyt terjeszt az Országgyűlés elé a Fidesz

Az országgyűlési és európai parlamenti képviselőjelölteket megillető mentelmi joggal kapcsolatos sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek Kósa Lajos és Kocsis Máté, a Fidesz korábbi és jelenlegi frakcióvezetője.

Lex Czeglédyt terjeszt az Országgyűlés elé a Fidesz
Az ellenzéki pártok Czeglédy ügyében kifejezetten maffiaszerű működési jelleget mutatnak Kósa szerint
Fotó: mh

Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke közölte: egy olyan törvénymódosítást tesznek le az Országgyűlés asztalára, amely kimondja, hogy egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen bűnügyben, és a vádemelés még azelőtt megtörtént, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették volna, akkor az adott bűnügyben ne illesse meg a mentelmi jog. Kiemelte: a „Lex Czeglédyt” még csütörtökön benyújtják, világossá téve, hogy amíg az ellenzék légből kapottan tolvajozik és korrupcióról beszél, addig a választásokat arra használják ki, hogy egy bűnözőt menekítsenek ki a büntetőeljárás alól, visszaélve a mentelmi joggal – tudta meg a Pesti Srácok.

„Nagyon szomorú, hogy miközben az európai parlamenti választások tétje az, hogy meg tudjuk-e állítani a migrációt, meg tudjuk-e védeni a magyar és az európai embereket, aközben az ellenzék a választást kihasználva azzal van elfoglalva, hogy egy bűnözőt menteget és véd. Egy olyan embert, Czeglédy Csabát, akit korábban már jogerősen különböző bűncselekmények miatt elítéltek, aki az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek volt az ügyvédje, cége pedig szoros üzleti kapcsolatban áll Gyurcsánynéval. A Czeglédy-ügy jellegzetes tünete annak az ellenzéki magatartásnak, amely nem az országgal foglalkozik, hanem a saját súlyos, bűncselekménygyanús ügyeikkel és egy bűnöző védelmével. Most éppen a baloldal házi ügyvédjét akarják kihozni a bűnvádi eljárás alól. Ismert a módszer, korábban megpróbálták ezt az országgyűlési képviselő választáson is. Most a DK–nak, az ellenzék nyílt támogatásával ez sikerült, miután Gyurcsányék feltették Czeglédyt a DK európai parlamenti listája utolsó helyére, mentelmi joghoz juttatva ezzel az »ügyvédet«. A teljes ellenzék pedig asszisztált ehhez, hiszen a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjai úgy döntöttek, hogy nem vonják meg Czeglédy képviselőjelöltséggel járó mentelmi jogát, így az ellene indult büntetőeljárást meg kellett szüntetni, pedig az már bírósági szakban volt”– hívta fel a figyelmet Kósa Lajos, aki szerint valamit tenni kell, mert az ellenzék megtörte azt a rendszerváltás óta működő szokásjogot, hogy választott képviselő, vagy nyilvántartásba vett képviselőjelölt mentelmi jogát minden esetben visszavonják, ha bűncselekményt követett el. Ez az első eset, hogy a komplett ellenzék egy bűnöző mögé állt – ismételte meg Kósa Lajos.

„Az ellenzék most visszaélésszerűen használja a mentelmi jogot. Ha a »Lex Czeglédyt« nem nyújtanánk be és nem fogadnánk el, akkor ne legyen kétség, egy következő, esetleges időközi választáson is elindulna Czeglédy, hogy a büntetőeljárást megakassza. Vajon mit tudhat Czeglédy, az MSZP és Gyurcsány korábbi ügyeiben eljáró ügyvéd, Gyurcsányné üzlettársa, hogy ezt a visszaélést a teljes ellenzék bevállalja? Miért fontos nekik ennyire a volt szocialista önkormányzati képviselő? Mi lehet a magyarázat? Vajon hol landolhatott az elcsalt hatmilliárd forint? Vajon milyen politikai akciókban, azok finanszírozásában vehetett részt Czeglédy Csaba? Ezekre a kérdésekre a bírósági tárgyalás adhatott volna választ. De azt a mentelmi jog miatt meg kellett szüntetni” - emlékeztetett Kósa, aki reméli, hogy a „Lex Czeglédy” még az Országgyűlés nyári szünete előtt hatályba lép, hogy az esetleges további ellenzéki visszaéléseket a mentelmi joggal minél előbb meg lehessen akadályozni. Hozzátette, az ellenzéki pártok Czeglédy ügyében kifejezetten maffiaszerű működési jelleget mutatnak.

Kapcsolódó írásaink

Csak stróman volt a szövetkezeti elnök

ĀA jogerős ítélet szerint a vádlott segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Czeglédy irányította Human Operator Zrt. kétszáztizenötmillió forint adó megfizetése alól mentesüljön

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom