Belföld

Kivándorlás helyett hazatérés

A tízezres nettó migrációs egyenleg mellett további tizenhétezer nem magyar állampolgár is érkezhetett az országba – derül ki a KSH statisztikájából

Többen jöttek haza Magyarországra tavaly, mint amennyien a határainkon túl kezdtek új életet. A visszavándorló magyarok harmincegy százaléka Ausztriából, huszonöt százaléka Németországból, huszonkét százaléka az Egyesült Királyságból tért haza.

Kivándorlás helyett hazatérés
A fiatalok már inkább Magyarországon képzelik el a jövőjüket
Fotó: Bodnár Patrícia

Pozitív volt a nettó migrációs egyenleg tavaly, miután több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör kiadványából, amelyet az intézet hétfőn tett közzé. Hasonlóra évek óta nem volt példa, tavaly mégis fordulat állt be, a népmozgalomról kiadott friss statisztika szerint ugyanis 2018-ban húszezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben „csak” 18 150-en távoztak külföldre.

A javulás elsősorban a kivándorlási hajlandóság csökkenésének köszönhető. Tavalyelőtt ugyanis körülbelül huszonhétezren vándoroltak ki, 2014–15-ben pedig a Magyarországot elhagyók száma a harmincezret is meghaladta. Ezzel szemben a hazatérők száma tavaly egy kicsit még csökkent is a 2017-es 20 906-ról, ami az elmúlt kilenc év csúcsát jelentette.

A KSH tájékoztatója kiemeli, hogy tavaly a nemzetközi vándorlás összességében huszonhétezer fővel mérsékelte a népességfogyást, vagyis a tízezres nettó migrációs egyenleg mellett további tizenhétezer nem magyar állampolgár is érkezhetett az országba. A pozitív vándorlási egyenleg leginkább Budapesten, valamint Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében csökkentette a népességfogyást. A főváros évek óta kiemelkedik a nemzetközi vándorlás tekintetében, tavaly szintén az átlagosnál sokkal többen érkeztek Budapestre külföldről.

A statisztikai hivatal adatai szerint a kivándorló magyarok harmincegy százaléka Németországba, harminc Ausztriába, tizenöt százaléka az Egyesült Királyságba költözött. A kivándorló magyarok negyvenöt százaléka harminc év alatti, hetvenegy százaléka pedig még nem érte el a negyvenéves életkort.

A visszavándorló magyarok harmincegy százaléka Ausztriából, huszonöt százaléka Németországból, huszonkét százaléka az Egyesült Királyságból tért haza. A tavalyelőtti adatokhoz viszonyítva az Ausztriából és az Egyesült Királyságból visszatérők aránya növekvő tendenciát mutatott csoportjukon belül, miközben a Németországból visszavándorlók aránya csökkent. A hazatérők hatvanöt százaléka negyvenévesnél fiatalabb, huszonkilenc százaléka harminc év alatti volt. Jellemzően hajadonok vagy nőtlenek, ötvenhat százalékuk férfi, de a kivándorló magyarokhoz viszonyítva körükben magasabb a házasok aránya.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom