Belföld

Hamis aláírások ügyében nyomoznak a Jobbik után

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Jobbik EP-választási ajánló­ívein szereplő hamis aláírások ­miatt. 

Hamis aláírások ügyében nyomoznak a Jobbik után
A rendőrségi meghallgatáson kiderült, a Jobbik aláíróívén hamis aláírás szerepel
Fotó: Internet

Egy szegedi fiatalember, Bertók Márton azután tett feljelentést, hogy az általa kikért adatokból megtudta: ajánlása a tudta nélkül került a Jobbik íveire. A korábban a Jobbikkal szimpatizáló férfi azzal a megkereséssel fordult a Nemzeti Választási Irodához (NVI), hogy kikérje, mely pártok ajánlásai között szerepelnek az adatai. Meghallgatásán kiderült, aláírását ráhamisították a dokumentumra, amelyen a Jobbik szegedi elnökének aláírása szerepelt - tudta megy a Magyar Nemzet.

Az NVI-től kapott adatokból Bertók számára kiderült: a neve, a címe, a személyi azonosítója, de még az aláírása is úgy került a Jobbik ajánlóíveire, hogy ő azt nem írta alá. Tehát a Jobbik az EP-választási aláírásgyűjtése kapcsán oly módon hamisíthatta az íveken szereplő adatokat, hogy nem létező, illetve közvetlen hozzájárulást nem adó személyek is szerepelhetnek a listán. Bertók Márton mellett a Mi Hazánk Mozgalom is feljelentéssel fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz az ügyben, mivel Bertók ennek a pártnak adott ajánlást.

Bertók Márton elmondta, a Jobbik ívein Tóth Péter, a párt Csongrád megyei elnökének szignója szerepelt, vagyis ő gyűjtötte a támogatásokat. 

Tóth Péter volt az, aki a Jobbik tavalyi tisztújítása előtt „pénzt vagy bármit” ajánlott egy hangfelvételen azért, hogy Sneider Tamást támogassák.

Tóth Péter azt mondta a hamis aláírásra, hogy szándékos szabotázst sejt az ügy mögött. "Az ajánlóívekkel kapcsolatban nem keresett még senki, így Bertók Márton állításának hitelességét sem tudom ellenőrizni" – mondta a Szegedma.hu megkeresésére. 

A Magyar Nemzet úgy tudja, Csongrád megyében Kiszomboron és Apátfalván is történt visszaélés, de Békésből és Somogy megyéből is többen jelezték, nevük és adataik a hozzájárulásuk nélkül szerepelnek a Jobbik ­ívein.

Az adatok kikérésének hátterében egyébként az állt, hogy a Jobbik idén alig 48 óra alatt gyűjtött össze több mint húszezer aláírást, ami a pártot jól ismerők szerint példa nélküli teljesítmény.