Belföld

Timmermans erős baloldali Európát akar

Erős baloldali Európára van szükség - jelentette ki az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje szombaton, Budapesten az MSZP európai parlamenti (EP-) kampányrendezvényén.

Timmermans erős baloldali Európát akar
Kunhalmi Ágnes örömmel pózol a vendéggel
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Szövetségben Európával című rendezvényen Frans Timmermans a többi között a milliós európrofitot termelő vállalatok megadóztatását, minimális társasági adó, uniós minimálbér bevezetését ígérte. Ugyanazon munkáért nőknek és férfiaknak ugyanannyi bért kell kapniuk, a szakszervezetek jogait meg kell erősíteni - tette hozzá.
A szocialista jelölt szerint ezeket a célkitűzéseket fenntartható módon kell elérniük, tenni kell a klímaválság ellen.

Timmermans fontos személyes feladatának tartja, hogy megállítsák a gyűlöletszítást az európai zsidó közösségek ellen
Timmermans fontos személyes feladatának tartja, hogy megállítsák a gyűlöletszítást az európai zsidó közösségek ellen
Forrás: MH/Papajcsik Péter

Frans Timmermans közölte, meg kell adóztatni azokat, akik a környezetszennyezést okozzák, meg kell adóztatni a szén-dioxid-kibocsátást és ezeket az adókat a kiszolgáltatott emberek javára kell felhasználni.

A lakhatási problémákkal kapcsolatban azt kezdeményezte, hogy az új házak legalább 30 százaléka energiatakarékos ház legyen. Terveket dolgoznak ki, hogy a megvalósításra a strukturális alapokból támogatást lehessen kapni - mondta.

Beszélt arról is, ha megválasztják, közvetlen kapcsolatot szeretne a polgármesterekkel, akiknek nem fogja nézni a pártállását.

A politikus szerint Orbán és barátai, Strache, Salvini és Farage Putyint csodálják, akinek egyértelmű célja, az EU gyengítése, szétbomlasztása.

A nacionalisták és szövetségeseik szintén ezen dolgoznak: azt akarják, hogy szétessen az EU - mondta. Megjegyezte, hogy ez bekövetkezett, a baloldal hibája is, mert nem figyelt eléggé.

Karácsony Gergely is üdvözölte a szocialisták csúcsjelöltjét
Karácsony Gergely is üdvözölte a szocialisták csúcsjelöltjét
Forrás: MH/Papajcsik Péter


Szólt arról is, hogy egy kutatás szerint Magyarország az egyetlen tagja az EU-nak, ahol a szabadság csak részleges. Ha szabad országban akarunk élni, akkor szabad médiára van szükség; meg kell szabadulni a manipulációtól és ebben csak a szabad média tud segíteni - mondta.

Azon véleményét hangoztatta, hogy Orbán Viktor ki akarja vinni Magyarországot Európa szívéből, és ha folytatódik politikája, akkor ez nemcsak mentálisan és politikailag fog bekövetkezni, hanem gazdasági és szociális szempontból is.

Mi ezt nem fogjuk megengedni - hangoztatta Frans Timmermans. Hozzátette: fel fognak lépni, hogyha Orbán továbbra is megsérti a jogállami értékeket, korlátozza a médiát, ha folytatja azt, hogy mások rovására gazdagítja a sajátjait.

Frans Timmermans azt mondta, fontos személyes feladatának tartja, hogy megállítsák a gyűlöletszítást az európai zsidó közösségek ellen.
Hozzátette: számára a keresztény értékek azt jelentik, hogy tiszteletben tartja más vallását, kultúráját, etnikai hovatartozását. A keresztény érték a befogadás, nem a kirekesztés - hangsúlyozta.

A szocialista csúcsjelölt szerint sok-sok millió európai érez együtt Magyarországgal és bízik benne, hogy az ország nem marad magára. Azért, hogy ez így legyen, erős baloldali Európára van szükség - fogalmazott. 

Timmermans egy pólót is kapott házigazdáitól
Timmermans egy pólót is kapott házigazdáitól
Forrás: MH/Papajcsik Péter

   

MSZP: a választás tétje a szélsőjobb megállítása 

„Salvini, Orbán és szélsőjobboldali barátaik” megállítását nevezte az európai parlamenti választás tétjének a szocialisták, demokraták számára Tóth Bertalan MSZP-elnök pártja és a Párbeszéd szombati budapesti kampányrendezvényén. 

A politikus szociális és zöld fordulatot szorgalmazott, és kijelentette azt is: a magyar kormány, amely „kiállíttatta magát” saját csapatából, elvesztette képességét az ország érdekeinek hatékony képviseletére.
Célnak nevezte, hogy Európa ne térjen le a béke, a nemzetek közötti együttműködés és a demokrácia útjáról, hogy a diktátorok vagy diktátorjelöltek már-már fasiszta propagandája ne törjön át. Kísért a horthysta múlt - fogalmazott -, Magyarország megint páriává válhat Európában.

A szocialista csúcsjelölt szerint sok-sok millió európai érez együtt Magyarországgal
A szocialista csúcsjelölt szerint sok-sok millió európai érez együtt Magyarországgal
Forrás: MH/Papajcsik Péter

Orbán Viktor miniszterelnök szerinte kiírta magát Európa centrumából azzal, hogy Európa-ellenes, végső soron magyarellenes szélsőséges erőkkel szövetkezik, így a magyar miniszterelnöknek nem lesz szava az uniós döntéshozatal, például a költségvetés elfogadása során. 
Kiemelte pártja szövetségét a Párbeszéddel, mint mondta, közösen dolgoznak majd azon, hogy ne korrupt kormányok, külföldi multik, hanem a magyar dolgozók lássák az uniós források előnyét, és hogy a fiataloknak ne kelljen külföldön keresni a megélhetést. 

Egységes európai, 700 eurónak megfelelő minimálbért szorgalmazott, valamint 300 eurós minimálnyugdíjat, 150 eurós európai családi pótlékot, és évi 1000 eurós hallgatói ösztöndíjat a rászorulóknak. 

Karácsony: Szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szüksége az uniónak
Karácsony: Szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szüksége az uniónak
Forrás: MH/Papajcsik Péter

Karácsony Gergely, az MSZP-vel választási szövetségre lépett Párbeszéd társelnöke szerint a néppárti vezetés helyett szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szüksége az uniónak. Szerinte az Európai Néppárt nem tudta megfékezni a „politikai senkiházikat”, sem a gazdasági lobbikat. 

Szólt az osztrák alkancellárról, „Orbán Viktor elvtársáról” nyilvánosságra került felvételről is, és reményét fejezte ki, hogy Európa közvéleménye most felismerik, kik azok a szélhámosok, akik a nemzeti érdekre hivatkozva saját érdekeiket követik, közben „zsebfasiszták lettek”, hiszen ott vannak Putyin zsebében. 

Kijelentette azt is: zöld politikusként hisz a baloldali, szociáldemokrata és a zöld pártok szövetségében, mert az tudja a leghatékonyabban építeni a jövőt a gyermekek számára, amely Európát nem az elitek, hanem az emberek Európájaként képzeli el, nem a tőke, hanem a munkavállalók Európájaként. 

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, kampányfőnöke a szociális Európa megvalósítása mellett foglalt állást és benne egy olyan Magyarország mellett, amely „túl lesz Orbán rendszerén”. Május 26. arról szól: „Európa vagy Orbánisztán” - közölte.

Kapcsolódó írásaink

A zuglóiakat bünteti Karácsony

ĀA polgármester kabinetje által előkészített parkolás-üzemeltetési szerződések esetében a XIV. kerületi önkormányzat maga zárta ki a felmondás lehetőségét

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom