Belföld

A magán-tankönyvkiadók mellett a Jobbik

„Gyurcsány ellenzékéből a bukott miniszterelnök szövetségesévé váltak, a liberális privatizáció feltétlen támogatójává”

Egy valóban nemzeti párt nem támadná azt a rendszert, amelyben 2020-tól minden tanuló ingyenesen juthat hozzá a szükséges tankönyvekhez – írta Rétvári Bence államtitkár.

A magán-tankönyvkiadók mellett a Jobbik
Rétvári: A Fidesz–KDNP-kormány oktatásra idén 606 milliárd forinttal fordít többet, mint a szocialisták 2010-ben
Fotó: Ficsor Márton

A Jobbik a baloldal és a liberálisok kampánytémáit veszi át, a témák mögötti valódiság vizsgálata nélkül – állapította meg Rétvári Bence, a humántárca államtitkára Ander Balázs jobbikos képviselőnek az „uniformizált, államosított tankönyvpiacról” szóló írásbeli kérdésére adott válaszában. Hozzátette, egy valóban nemzeti párt nem támadná azt a rendszert, amelyben 2020-tól minden tanuló ingyenesen juthat hozzá a szükséges tankönyvekhez, magas szakmai színvonalon. „A kormány elutasítja az ön új baloldali szövetségeseinek utolsó kormánya által erőltetett elképzelést, amely szerint nem a színvonal, hanem a profit volt az elsődleges szempont a tankönyvek előállítása során” – hangsúlyozta Rétvári.

Felidézte: 2013-ban, az állami tankönyvkiadást megelőzően a tankönyvrendelés tizenötmilliárd forintba került az államnak és a szülőknek, míg 2018-ra 12,5 milliárd forintra csökkent ez az összeg úgy, hogy közben egymillió tanuló teljesen ingyen kapja a tankönyvet. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy az állami tankönyvkiadó 2014 és 2016 között átlagosan negyven százalékkal csökkentette tankönyvei árát – közölte az államtitkár. Megjegyezte, a tankönyvjegyzéken jelenleg is szerepelnek ötvennégy magánkiadó kiadványai, a pedagógusok háromezer tankönyv közül választhatnak. Ha azonban egy pedagógus a jegyzéken nem szereplő tankönyvből tanít, azt a kockázatot is vállalja, hogy esetleg olyan kérdéssel szembesül a diák az érettségin, amit nem tanítottak meg neki. „Mint volt pedagógus, ön szerint ez elfogadható kockázat?
Vagy a liberális mantrák már elnyomták gondolkodásában a józan észt?” – vetette fel Rétvári a jobbikos képviselőnek. Rámutatott, az ingyenes tankönyvprogram sérti az ellenzék politikai érdekeit és egyes szereplők gazdasági érdekeit, akik álcivil kampányszervezetek mögé bújva próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. „A Fidesz–KDNP kormány oktatásra idén hatszázhatmilliárd forinttal fordít többet, mint a szocialisták 2010-ben, a Jobbik ugyanezen időszak alatt Gyurcsány Ferenc ellenzékéből Gyurcsány Ferenc szövetségesévé vált, pedagógiai elveiben pedig egy nemzeti pártból a liberális privatizáció feltétlen támogatójává” – fogalmazott.

A béremeléssel kapcsolatos kérdésre Rétvári közölte, az OECD-adatok alapján 2013 és 2017 között nálunk nőttek a legjobban a pedagógusbérek. Egyre több fiatal látja kiszámíthatónak és vonzónak a pedagóguspályát: míg 2012-ben csak 7426 új hallgató volt a tanárképzésben, 2017-ben már 9478, ami harmincszázalékos emelkedést jelent – mutatott rá az államtitkár. Kitért arra is, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése óta 55 ezren minősítették át magukat Pedagógus II. és tízezren Mesterpedagógus kategóriába. A nyugdíjazottak száma 2016-ban 3345, 2017-ben 2234 volt, miközben ugyanebben a két évben 5598, illetve 6324 frissen diplomázott pedagógus kezdte meg szakmai pályafutását.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom