Belföld

Kásler: Az Egészséges Budapest Program fejlesztései jó ütemben haladnak

Az Egészséges Budapest Program (EBP) fejlesztései szisztematikusan, tempósan, megfelelő ütemben haladnak. Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyén beszélt erről.

Kásler: Az Egészséges Budapest Program fejlesztései jó ütemben haladnak
Kásler szerint az elmúlt években a kormány jelentős forrásokat biztosított az egészségügyi ellátás fejlesztésére
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kásler Miklós elmondta, hogy a korábban a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó Kútvölgyi klinikai tömbből minden, az egyetem alá tartozó szakrendelés elköltözik, és helyükre a János-kórház járóbeteg-ellátása kerül. Három szakrendelés - a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológiai - már itt kapott helyet.

A betegek rövidebb idő alatt, jobb körülmények között gyógyulhatnak
A betegek rövidebb idő alatt, jobb körülmények között gyógyulhatnak
Forrás: MH/Papajcsik Péter

A miniszter beszélt arról is, hogy vidéken az elmúlt években a kormány jelentős forrásokat biztosított az egészségügyi ellátás fejlesztésére, és most a központi régió ellátásának megújítása következik. Ez érinti az orvosegyetemet, az országos intézeteket, a kórházakat; összesen 22 nagy kórházat és 32 szakrendelőt - tette hozzá.

A Szent János Kórház új szakrendelőjének fejlesztése eredményeként a betegek rövidebb idő alatt, jobb körülmények között gyógyulhatnak - emelte ki Kásler Miklós.

Július 1-jével valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról
Július 1-jével valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról
Forrás: MH/Papajcsik Péter

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, „sikerült az egyetemmel olyan megoldást találni, hogy azzal mindenki elégedett”, és július 1-jével valamennyi rendelést elköltöztetik a Kútvölgyi útról.

A miniszter jelezte, hogy egy korábbi döntés értelmében a János-kórház Észak-Közép-budai Centrumként fog a jövőben működni, ami indokolttá tette a szakrendelők fejlesztését. 

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere elmondta, a kormány 2017 őszén döntött a Hegyvidék egészségügyi ellátásának fejlesztéséről, amelyhez 9 milliárd forintot biztosított. Azonban - fűzte hozzá - a János-kórház felújítása és a szakrendelés elkülönítése nem csak a kerületiek ügye, hiszen az intézmény az agglomerációhoz tartozó mintegy 130 település lakosainak ellátását is végzi.

Úgy fogalmazott, a János-kórházban régóta problémás az az állapot, hogy pizsama és télikabát keveredik a kórház folyosóin, és már évek óta keresték a megfelelő megoldást. A kormány végül úgy döntött, hogy a János-kórházhoz földrajzilag is közel lévő Kútvölgyi tömböt a kórház keretein belül működtetik - tette hozzá.

Pokorni Zoltán jelezte, a felújítást, átépítést a gyógyítói munka mellett kell elvégezni. A beruházás folyamatáról elmondta, idén, év közben jelenik meg az építészeti pályázat, és körülbelül két év múlva végeznek a munkálatokkal. Ezzel egy időben folyik a János-kórház átépítésének tervezése, ezek után 3-4 évre tehető annak elkészülte.

Kapcsolódó írásaink

„Javítani kell az emberek egészségi állapotán”

ĀRendkívül fontos a felvilágosítás, és a kormány mindent megtesz, hogy a rizikócsoportok tagjai részt vegyenek a szűréseken, de az embereknek maguknak isfel kell ismerniük, hogy mindez értük van – mondta lapunknak Kásler Miklós

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom