Belföld

Jogerősen is pert vesztett Ahmed Hamed

Jogerősen is elutasította a bíróság a terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed Hamed keresetét, amelyben a férfi annak megállapítását kérte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a jó hírnevét.

Jogerősen is pert vesztett Ahmed Hamed
Ahmed Hamen nehezményezte, hogy a konzultációs kérdőív szerint elítélték, ám ekkor még csak nem jogerős ítéletet hirdettek az ellene folytatott büntetőperben
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az eddig Ahmed H. néven emlegetett férfi keresete szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda a nemzeti konzultációban szereplő egyik kijelentéssel megsértette a jó hírnevét.

Az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyva a Fővárosi Ítélőtábla szerdán elutasította azt a keresetet, amelyet a röszkei terroristaként elhíresült Ahmed Hamed a Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben nyújtott be - tudta meg a Magyar Nemzet. A jogerős döntés értelmében a szír férfinek 15 napon belül meg kell fizetnie az alperesnek kétszázezer forint plusz áfa ügyvédi munkadíjat, valamint hatszáznegyvenezer forintnyi fellebbezési illetéket.

Mint ismeretes, Ahmed Hamed 2018 februárjában azzal fordult a bírósághoz, hogy az úgynevezett Soros-terv kapcsán indított nemzeti konzultációban szereplő egyik megállapítás úgy szólt: „Egy másik Soros-szervezet, az Amnesty International többször is követelte annak az Ahmed H. a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték”.

Hamed – akit azóta társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt jogerősen is elmarasztaltak – azt kifogásolta, hogy a konzultációs kérdőív szerint elítélték, ám ekkor még csak nem jogerős ítéletet hirdettek az ellene folytatott büntetőperben. A szír férfi a jó hírnevének megsértése miatt perelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, s a kézbesített konzultációs kérdőívek alapján összesen nyolcmillió forintnyi kártérítést követelt.

A Fővárosi Ítélőtábla – mint az a jogerős ítélet indoklásában elhangzott – semmilyen indokot sem talált az elsőfokú ítélet megváltoztatására vagy hatályon kívül helyezésére. A táblabíróság kimondta, hogy bár a konzultációban fel kellett volna tüntetni, hogy az Ahmed Hamed elleni ítélet nem jogerős, ám a szír férfi társadalmi megítélésében a szöveg azon része meghatározó, hogy kövekkel dobálta a magyar határt védő rendőröket. Márpedig ezt a tényt a férfi jogi képviselői soha nem kifogásolták a tárgyalás során.

Az ítéletet Facebook-oldalán kommentálta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki szerint már az "önmagában jogi nonszensz", hogy Ahmed Hamed jó hírnevének megsértése miatt indított pert.
Az államtitkár kitért arra is, hogy Ahmed Hamed védőügyvédje az a Bárándy Péter volt, aki korábban a szocialista kormány minisztereként tevékenykedett. Szerint ez jól mutatja, hogy „a baloldal ebben a kérdésben hol áll”.

Objektum doboz

Hamed 2015. szeptember 16-án részt vett a röszkei határátkelőnél kitört zavargásokban, és erőszakkal fenyegetve, köveket dobálva próbálta rávenni a rendőröket, hogy engedjék be Magyarországra az ott összegyűlt migránsokat. A férfit ezért ötéves börtönbüntetésre ítélték és kiutasították az országból. Hamed jelenleg idegenrendészeti őrizet alatt áll, amelynek határidejét a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal indítványára július 17-ig hosszabbították meg.

Kapcsolódó írásaink