Belföld

A DK tízmilliókat ad Gyurcsány barátainak

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció egy időben adott két cégnek is közösségi médiával kapcsolatos megbízást csaknem nyolcvanmillió forint értékben. Az összeget a képviselőknek és frakcióknak biztosított támogatásból, vagyis tulajdonképpen közpénzből fizetik, ráadásul mindkét vállalat közvetve kapcsolódik Ficsor Ádámhoz, Gyurcsány egykori kabinetvezetőjéhez és a Bajnai-kormány titokminiszteréhez.

A DK tízmilliókat ad Gyurcsány barátainak
Gyurcsány Ferenc gratulál Ficsor Ádám kabinetfőnöki kinevezéséhez 2008-ban
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az első szerződést még tavaly decemberben írták alá az SGP Analytics Kft.-vel 27 millió 813 ezer forint értékben, amit idén februárban több mint tízmillió forinttal megemeltek - éppen akkor, amikor a Big Data Analytics Kft.-vel megkötötték a második szerződést - írja a Magyar Nemzet.

A két cég pontosan ugyanannyi összeget kap, egyenként 38 552 992 forintot, azaz mindösszesen 77 105 984 forintot.

Az SPG egy egyszemélyes társaság, tulajdonosa és ügyvezetője, Suga Gábor Patrik, és már egy NAV-végrehajtást is elszenvedett. Suga egyébként érdekelt egy Újlengyelben bejegyzett kft.-ben is - az SPG Analyticsnek is ott van a székhelye -, amelyet egy bizonyos Sipos Dáviddal tulajdonol közösen. Sipos édesanyját Ficsor Ilonának hívják, és rokona Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnökének, Ficsor Ádámnak.

A másik szembetűnő dolog, hogy a szerződés szerint a cég „tevékenységét jellemzően szóbeli tanácsadás formájában végzi”, vagyis teljesen ellenőrizhetetlen, hogy mire költik az adófizetők pénzét.

A Big Data Kft. pedig Gyurcsány régi barátjáé és tanácsadójáé, Dessewffy Tiboré. A cég vezetésének hivatalosan nem tagja Ficsor Ádám, de egy 2016-os konferencia meghívója szerint mégiscsak valamilyen érdekeltséggel bír. Szóval igencsak különös, hogy Gyurcsányék kiknek adják és mire költik a közpénzeket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom