Belföld

Jegyzőkönyvek igazolják, Brüsszel hazudott

Bár Brüsszel a hétvégén még cáfolni próbálta, hogy támadná a magyar kormány családtámogató intézkedését, a kabinet által ma nyilvánosságra hozott, az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseket tartalmazó összefoglalókból egyértelműen kiderült, még bankcsőddel fenyegető vizsgálati eljárást is kilátásba helyeztek.

Jegyzőkönyvek igazolják, Brüsszel hazudott
Július elsején lépne életbe a tízmilliós támogatás, uniós jóváhagyás azonban még nem érkezett
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány babaváró támogatási programja az Európai Bizottság (EB) szerint versenyjogot sérthet – erről számolt be múlt szombaton a Magyar Nemzet. A lap azt írta, hogy Brüsszel az intézkedés bevezetését megelőző szakmai egyeztetéssorozaton jelezte: a gyermeket váró fiatalok közös életkezdését segítő kedvezményes hitelt jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja.

Erre reagálva Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a brüsszeli kifogások valójában egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára pedig kettős mércéről beszélt, mondván: míg Brüsszel a babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását kifogásolja, a migránskártyák kapcsán semmilyen versenyjogi korlátozást, kifogást nem emelt, holott az ilyen kártyákra érkező pénzt is bankokon keresztül utalják.

Bár az EB napközben közleményben hangsúlyozta, nem támadja a magyar családtámogatásokat, nem indított vizsgálatot, és a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést velük a hitelprogram kapcsán, Hollik István kormányszóvivő azt közölte, hogy az EB-vel már háromszor is egyeztettek, a tárgyalások során konkrét kifogásokat is emelt a brüsszeli testület, és ez idáig nem adták meg az előzetes engedélyt a tízmillió forintos, júliustól életbe lépő babaváró támogatásra.

Hangsúlyozta, ilyen esetekben a kormány mindig egyeztet a bizottsággal, hiszen bankokat segítő állami támogatásnak minősülhet, ha a folyósítások rajtuk keresztül érkeznek. Pedig a kormány hasonlóan járt el a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése előtt is, amelyre meg is kapta az előzetes jóváhagyást. A kormány ma nyilvánosságra is hozta az egyeztetések összefoglalóját.

Ezekből kiderül: a kabinet február 27-e óta folyamatos tárgyalásokat folytat a Versenypolitikai Főigazgatósággal. Az egyik dokumentum alapján például a bizottság kitérő választ adott ugyan arra a kérdésre, mit tenne, ha a magyar állam változtatások nélkül léptetné hatályba a támogatást, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indítson. Jelezték azt is, nem szeretnének jogbiztonságot adó hivatalos határozatot hozni a kérdésben, legalábbis a bevezetés időpontjáig biztosan nem, ám bizonyos, általuk támasztott feltételek esetén hajlandók lennének úgynevezett comfort lettert, azaz megerősítő levelet kiadni.

Ebben az EB csupán annyit rögzítene, hogy a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. Ami ugyebár problémát jelentene, legalábbis szerintük. Csakhogy a konstrukció átalakítása az időzítés miatt július 1-jéig kérdéses, mivel a kezességvállalás miatt törvényi és kormányrendeleti szabályozást is módosítani kellene.

A bizottság felhívta a figyelmet arra is: ha határozatban mondaná ki, hogy az intézkedés nem minősül állami támogatásnak, akkor azt abból a szempontból is alaposan meg kellene vizsgálnia, hogy sért-e egyéb uniós szabályt. A comfort letter esetén ezt az aspektust kihagyná. Jelezték ugyanakkor: a megerődítő levél kiadását csak a főigazgatóság magas beosztású vezetője írhatná alá, ami megnyugtató lehetne a bankoknak is.

Az esetleges brüsszeli vizsgálattal kapcsolatos kérdésre a bizottság annyit jelzett, amennyiben mégis érdekelti panasz érkezne, köteles lenne eljárni. Ebben az esetben – ha az intézkedést a belső piacot érintő állami támogatásnak minősíti – el kell rendelnie, hogy a támogatást a bankok térítsék vissza.

Csakhogy egy ilyen határozatból, tekintettel a visszatérítendő összegek nagyságrendjére, akár bankszanálási eljárások és pénzügyi stabilitási problémák is következhetnek. Azaz akár bankcsőd is. A többkörös akadékoskodás mindenesetre jelzi: alaptalanok az állítások, hogy a testület nem kifogásolta a babaváró támogatást.

Kapcsolódó írásaink