Belföld

„Brüsszel az illegális bevándorlók törvényes kitoloncolását akadályozza”

Megdöbbentőnek nevezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy miközben egyes brüsszeli és más politikusok kétszínűen a kitoloncolás fontosságáról prédikálnak, azonnal megpróbálják megakadályozni az illegális bevándorlók törvényes kitoloncolását, hogy ezzel is még több bevándorlót tartsanak Európában.

Hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ leszögezte: a magyar hatóságok az irányadó uniós és magyar törvényeknek megfelelően jártak el az illegális bevándorlók kitoloncolásakor, amelyet ismét egy „Soros-szervezet” próbál most Brüsszelen keresztül is megakadályozni.

Mint kifejtették: Magyarország a Frontex légi kitoloncolási művelete keretében május 8-án 17 afgán illegális bevándorló Afganisztánba történő törvényes kitoloncolását szervezte meg. 16 ember esetében azért, mert a menedékkérelmükben érdemben eljáró hatóság - kitoloncolásukat is magában foglaló - döntését a bíróság jogerősen elutasította, egy embert pedig embercsempészés elkövetése miatt jogerős ítélettel utasítottak ki Magyarországról. Az illegális bevándorlók közül 11-en írásban nyilatkoztak arról, hogy Szerbia irányába önként elhagyja Magyarország területét, amely hatósági közreműködés nélkül megtörtént. A jogerős kiutaztatás végrehajtásának megakadályozása érdekében egy külföldről finanszírozott civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A Bíróság egy öt tagú család esetében rendelkezett a kitoloncolás átmeneti felfüggesztéséről, a Bíróság döntésének Magyarország eleget tett - olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője hétfőn aggodalmát fejezte ki azon jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a magyar hatóságok nemrég nemzetközi és uniós jogot sértő módon toloncoltak ki afgán menedékkérőket az országból Szerbiába. Natasha Bertaud a brüsszeli testület napi sajtóértekezletén arról számolt be, hogy tudnak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) múlt heti közleményéről, és az ügy tisztázását kérték a magyar hatóságoktól, majd hozzátette, komolyan veszik a migránsokkal és menekültekkel szembeni rossz bánásmódról szóló állításokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom