Belföld

Változatlan a kormány álláspontja az MTA-ról

Gyorsan lezárnák a kutatóintézetek ügyét

A kormány elé kerül a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ügye jövő héten – erősítette meg lapunknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Hozzátették, a kabinet álláspontja nem változott, Palkovics László szerdán a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban tárgyalt az MTA elnökével.

Változatlan a kormány álláspontja az MTA-ról
Magyar Tudományos Akadémia
Fotó: MH

Leszögezték: a kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el. Tegnap Lovász László a Válasz Online-nak adott interjúban beszélt arról, hogy a szerdai egyeztetésen tapasztalt nyitottságot az innovációs és technológiai miniszter részéről. Az Indexnek pedig úgy fogalmazott: az Akadémia abban bízik, hogy a kormány elfogadja az általuk megszavazott megoldást. Ismert, az MTA közgyűlése hétfőn úgy határozott, bár elfogadják, hogy az akadémiai kutatóhálózat egy új irányító testület alá kerüljön, azzal nem értenek egyet, hogy ez kikerüljön az Akadémia alól. Döntöttek arról is, hogy az irányítótestület elnöke – a miniszter és az Akadémia elnökének javaslatára – a miniszterelnök által kinevezett személy legyen. Palkovics László azonban jelezte, a kormány szándéka, hogy a magyar kutatás-finanszírozást jelentősen emelje, de nem abban a formában, ahogyan arról a közgyűlés döntött. Hozzátette, hogy mivel „nem jutottak sehova sem”, további tárgyalásokat tart szükségesnek, és az ügy mielőbbi lezárása a cél.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom