Belföld

Szájer József: Bízom Európában, optimista vagyok

EP-választás 2019. „Megváltozott a Nyugat”

„Az a Nyugat, amelyet harminc évvel ezelőtt példának tekintettünk, mára megváltozott, bizonyos irányait, amelyeket stabilnak tekintettünk, feladta. Most mi mutatunk Európának új irányokat” – jelentette ki Szájer József, a Fidesz EP-képviselője a „Ne bántsd a magyart!” című könyvéről az uniós választás tétjéről szóló beszélgetésen. A XXI. Század Intézet tegnapi rendezvényén rámutatott, az elmúlt tizenöt évben fokozatosan vált meghatározóvá az a világszemlélet, amely jelenleg Nyugat-Európát uralja.

„Azt vettük észre, hogy az az Európa, amelyet a szabad nemzetek szövetségének hittünk, egy idő után elkezdett szankciókat kiszabni, fenyegetőzni” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, fokozatosan egy szankcionáló rendszerre térnek át az önkéntesség és egymás tisztelete helyett, Brüsszel kezd minden funkciót magához szívni, ami már kon­krét konfliktusokban nyilvánult meg az elmúlt években.

„Bízom Európában, optimista vagyok” – válaszolta arra a kérdésre, hogy lehet-e jelenleg Európa hanyatlásáról beszélni. Szájer József szerint a cél, hogy Európa levetkőzze a negatív jellemvonásait, és hisz abban, hogy a demokrácia hosszabb távon is tud eredményeket hozni, csak megfelelő politikusok kellenek hozzá. Úgy vélte, most Európa egyik legzavaróbb eleme az, hogy ha valaki bármiféle kritikát megfogalmaz a rendszerrel kapcsolatban, Európa-ellenesnek kiáltják ki.

Beszélt arról is, hogy sem magyar, sem európai szinten nincs lefutott választás, minden szavazatért meg kell küzdeni. Megdöbbentőnek nevezte, hogy vezető európai politikusok már elkezdték megkötni a megegyezéseket, a Fideszt pedig sürgetik, hogy döntsön, bent marad-e az Európai Néppártban.

Kapcsolódó írásaink