Belföld

Hamis adatok alapján hozta volna rokonait az unióba a szír ENSZ-diplomata

Lapértesülések szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának szír vezetője a beosztását kihasználva segédkezett családtagjainak a schengeni övezetbe történő bejutásban. A polgári elhárítás Mazlúm Szamar berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a külügyi tárcának.

Hamis adatok alapján hozta volna rokonait az unióba a szír ENSZ-diplomata
Az Alkotmányvédelmi Hivatal az ENSZ-diplomata berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak
Fotó: MH

A Magyar Nemzet információi szerint Mazlúm Szamar diplomata munkakörben lévő szír állampolgár, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Menekültügyi Főbiztosság szegedi munkacsoportjának vezetője. A diplomata 2017 májusában nyújtott be meghívólevelet hét családtagja részére, a hét szír állampolgár között volt Mazlúm Szamar édesapja és két testvére is. A családtagok 2018 januárjában elhagyták Magyarországot, közülük hatan egy hónappal később már Németországban kérelmeztek menekültstátust.

A cikk szerzője hozzáteszi: a német hatóságok első fokon a dublini eljárás keretében megállapították Magyarország felelősségét, és elutasították a kérelmet. A szírek fellebbeztek, amelynek a helyi hatóságok helyt adtak, így az érintettek kiegészítő védelemben részesültek, és 2019. augusztus 6-ig Németországban tartózkodhatnak.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Mazlúm Szamar 2018. augusztus 16-án a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál (BMH) meghívólevél iránti kérelmet nyújtott be a harmadik testvére és annak felesége számára, a meghívás céljaként családi látogatás szerepelt, amelynek idejét 89 napban határozta meg. Mazlúm Szamar családtagjainak idegenrendészeti státusáról és az eltartott személyek számáról is valótlan adatokat továbbított a BMH felé, ezért a hivatal első- és másodfokon is elutasította a kérelmet - jegyezte meg a lap.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy Mazlúm Szamar az eljárás befolyásolása érdekében az ENSZ-nél lévő beosztását kihasználva lépett fel, és egy - a döntéshozók meggyőzését szolgáló - beadvány elkészítéséhez a nemzetközi szervezet bélyegzőjét is igénybe vette. A polgári elhárítás azért, hogy megszakítsa Mazlúm Szamar ­diplomáciai beosztásával összeegyeztethetetlen tevékenységét, az ENSZ-diplomata berendelését és figyelemfelhívó tájékoztatását javasolta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak - olvasható a napilapban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom