Belföld

Fidesz: Az ellenzék a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képes

Az ellenzéki pártok újra és újra tanúbizonyságát adják annak, hogy a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képesek - így reagált a Fidesz arra, hogy a  Jobbik, a Momentum és az LMP külföldön is folytat kampánytevékenységet.

Fidesz: Az ellenzék a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képes
Cseh Katalin kijelentette, közös kötelességük lesz az együttműködés azoknak az ellenzéki EP-képviselőknek, akik „Európa pártjára állnak és Orbán ellen”
Fotó: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

A Fidesz szerint a Jobbik összeborult a Soros pénzelte bevándorláspárti erőkkel, azok pedig az antiszemita Jobbikkal.

Hétfőn délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a jobbikos Gyöngyösi Márton és a momentumos Cseh Katalin, akik beszámoltak arról, hogy a két párt, valamint az LMP képviselői közéleti aktivitásra, az európai parlamenti (EP-) választáson való részvételre biztatták az utóbbi hetekben tartott rendezvényeiken a londoni, a müncheni és a bécsi magyarokat.

A sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője azt emelte ki: sorsdöntő EP-választás előtt állunk, amelynek az a tétje, hogy „közösen megengedjük-e Orbán Viktornak azt, hogy Magyarországot kivezesse az Európai Unióból, elszigetelje Magyarországot az európai államok közösségében, és Magyarországot egy leszakadó, elszegényedő országgá züllessze”.

A „bérrabszolgaságon alapuló, félfeudális diktatúrát” állította szembe egy emelkedő pályával, prosperáló működéssel, hozzátéve, most dől el az is, hogy milyen formát ölt az Európai Unió, ezért az unió reformjáról értelmes, színvonalas vitára van szükség, nem arra, hogy az Orbán Viktor által is szervezett körök lebontsák a közösséget.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője arról beszélt: tíz év alatt mintegy félmillió ember költözött külföldre, mert nem volt elégedett a Fidesz kormányzásával, amit az is mutat, hogy a tavalyi országgyűlési választáson Londonban tíz százaléknál is rosszabbul szerepelt a Fidesz, miközben az LMP, a Momentum és a Jobbik a voksok kétharmadát szerezte meg.

Célként egy olyan ország megteremtését említette, ahová vissza tudnak jönni a Nyugatra vándoroltak, ahol jól működik az oktatási és az egészségügyi rendszer, a minőségi munkáért pedig megfelelő bért fizetnek. 

Fontosnak nevezte, hogy az uniós pénzeket „tékozlás, lopás, pazarlás helyett” a valóban fontos ügyekre költsék, de azt is, hogy a levélben szavazás lehetőségét a nyugaton élő magyarok is kapják meg.

A pártok együttműködésére vonatkozó kérdésre válaszolva Gyöngyösi Márton kiemelte, az önkormányzati választáson sokkal nagyobb tere nyílik a koordinációnak és az együttműködésnek, és ott azt meg is fogják valósítani.

Cseh Katalin kijelentette, közös kötelességük lesz az együttműködés azoknak az ellenzéki EP-képviselőknek, akik „Európa pártjára állnak és Orbán ellen”, közös álláspontot mutatva fel például a magyar jogállamisággal kapcsolatos kérdésekben.

Az egyik közvélemény-kutatás kapcsán Gyöngyösi Márton kijelentette, egymásnak ellentmondó eredményeivel „a Závecz önmaga paródiájává vált”, kijelentve, abban bízik, hogy pártja marad a legnagyobb ellenzéki erő.

Mi azon dolgozunk, hogy a négy mandátum minimum meglegyen - mondta, utalva az ennyi helyet a pártnak jósoló korábbi kutatásokra utalva.

Cseh Katalin a rájuk vonatkozó mérésről szólva azt emelte ki, örül, hogy több intézet is a bekerülési küszöb fölé méri a Momentumot, de a legfontosabb mérés három hét múlva következik, az EP-választás napján.
 

Kapcsolódó írásaink