Belföld

Pintér Sándor: Magyarország és Olaszország azonos nézeteket vall

Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió (EU) területére jussanak - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalos megbeszélést folytatott olasz kollégájával, Matteo Salvinivel.

Pintér Sándor: Magyarország és Olaszország azonos nézeteket vall
Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kézfogása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a „hívatlan vendégek” elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik - mint mondta - megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba. Olaszország nem csupán a saját érdekében tesz erőfeszítéseket, hanem valamennyi uniós tagállam, így Magyarország érdekében is - vélekedett Pintér Sándor.

A belügyminiszter kijelentette, hogy a hívatlanul érkezőket nem szétosztani kell, hanem meg kell őket akadályozni abban, hogy elérjék az uniót.

Azt mondta: tudják, hogy segítséget kell nyújtaniuk „harmadik országoknak” abban, hogy megszűrjék azokat, akik az EU irányába jönnek. Ezért tettek a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) nagy erőfeszítéseket Líbiában, valamint a Nyugat-Balkánon, ahol támogatják a szomszédos államok határőrizetét - fűzte hozzá.

Pintér Sándor azt hangoztatta, hogy tovább fogják folytatni az együttműködésüket, amely remélhetőleg eredményes lesz: nem szétosztják majd a nemkívánatos embereket, hanem megakadályozzák az unióba érkezésüket.

Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követően Budapesten
Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követően Budapesten
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

Matteo Salvini azt mondta, érdekes látogatást tettek a röszkei határátkelőnél. Elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt, és így sikerült megállítania az embercsempészetet, az emberkereskedelmet.

Megerősítette, hogy a magyar és az olasz kormány álláspontja teljesen azonos az ügyben: arra számítanak, hogy „az új Európa” május 27-étől védeni fogja a külső határait mind szárazföldön, mind tengeren.

Az olasz miniszter is úgy vélekedett: nem a már az EU-ban tartózkodó migránsok újraelosztása a probléma, hanem annak elkerülése, hogy újabbak érkezzenek.

Matteo Salvini: Arra számítunk, hogy „az új Európa” május 27-étől védeni fogja a külső határait
Matteo Salvini: Arra számítunk, hogy „az új Európa” május 27-étől védeni fogja a külső határait
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

Álláspontjuk a bevándorlók hazaszállításának kérdésében is azonos: közös harc „az új Európában” azért, hogy felülvizsgálják az összes kereskedelmi, pénzügyi megállapodást azon unión kívüli országokkal, amelyek nem segítik elő a lakosságuk hazaszállítását - fogalmazott Matteo Salvini.

Az olasz belügyminiszter megköszönte a magyar kormány Líbiában nyújtott gazdasági támogatását. Ha több európai ország állna hozzá ennyire komolyan az emberkereskedelem megelőzéséhez, akkor sokkal kevesebb bűncselekmény, probléma érintené a kontinenst - jelentette ki Matteo Salvini.

Kapcsolódó írásaink