Belföld

Alaptalanul riogat rágcsálóinvázióval az ellenzék

Jelenleg objektív körülmények alapján kijelenthető, hogy nincs rágcsálóinvázió Budapesten, az ellenzék ugyanakkor alaptalanul riogat ezzel, ami azt mutatja, számukra már megkezdődött az önkormányzati kampányidőszak - mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Alaptalanul riogat rágcsálóinvázióval az ellenzék
Szeneczey Balázs szerint nem kell rágcsálóinváziótól tartani
Fotó: infoter.eu

A főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón ismertette: a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága kedden nyílt ülésen fogadta el azt a szerződésmódosítást, amelynek eredményeként öt napon belül intenzív rágcsálóirtó beavatkozás kezdődhet a főváros tíz belső kerületében, a nagy pályaudvarok környékén és a kiemelt közterületeken.

Szeneczey Balázs emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés azután bízta meg közbeszerzési eljáráson a rágcsálómentesítést jelenleg végző konzorciumot, hogy 2018 nyarán lejárt a Bábolna Bio ötéves megbízása. Aláhúzta, a közgyűlés decemberében azért teremtette meg a pénzügyi lehetőségét egy intenzívebb irtásnak, mert a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya ezt szükségesnek jelezte.

Ez a konzorcium alapszolgáltatásai feletti többletfeladatokat jelent egy esetleges patkányinvázió megelőzése érdekében - mondta a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: alaptalanok a konzorcium alkalmatlanságáról szóló vádak, az ugyanis jól látja el a feladatát. Közölte továbbá, az elmúlt pár hónapban a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával elkészítettek egy olyan tervet, amelynek eredményeképpen megkezdődhet az intenzív irtás. Szeneczey Balázs kiemelte, a vállalkozó ennek során nem használja ki a közgyűlés által rendelkezésére bocsátott teljes keretösszeget, a nyolc hónapig tartó első ütem költségvetése ugyanis annak mintegy fele, 300 millió forint.

„Bárhogy állítja az ellenzék, ha elmondja, hangosan ordibálva, kiabálva, akkor sincsen patkányhelyzet most Budapesten”, és az intenzív irtás megkezdésével nem is lesz - fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Borbély Lénárd: Karácsony a saját alkalmatlanságáról akarja elterelni a figyelmet

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, a „patkányozás” semmi másról nem szól, mint arról, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa, zuglói polgármester megpróbálja elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról. Szerinte ugyanis Karácsony Gergely tönkretette, nagy hiánnyal üzemelteti a vezetése alatt álló XIV. kerület parkolását, továbbá a zuglói önkormányzat gyakorlatilag csődközelben van, likviditási problémákkal küzd.

A kormánypárti politikus azt mondta: hogy Karácsony Gergely egy módosító javaslatával kapcsolatban felmerült bennük a közveszéllyel való fenyegetés bűntettének gyanúja. Közölte, az ellenzéki politikus indítványában arról ír, a fővárosi patkányfertőzöttség miatt katasztrófaveszély áll fenn, de mindez éles ellentétben áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleményével.

Karácsony Gergely jogilag és erkölcsileg is aggályos módosító javaslatot nyújtott be - folytatta Borbély Lénárd -, mivel azzal azt szerette volna elérni, hogy a közbeszerzési döntőbizottság közbeszerzés megkerülésével a régi céget bízza meg a rágcsálómentesítéssel. A kormánypárti politikus szerint ez azért is furcsa, mert Karácsony Gergely tavaly a Fővárosi Közgyűlésben megszavazta a jelenlegi közbeszerzési szerződés aláírását.

A XXI. kerület vezetője több városrész polgármesterével folytatott konzultációra hivatkozva kijelentette: nincs patkányhelyzet, szerinte csak azt történt, hogy a főpolgármesterségre pályázó Karácsony Gergely álhírekkel próbálja visszatornázni az alkalmatlansága miatt csökkenő népszerűségét.

Kapcsolódó írásaink