Belföld

Mozgósító a Fidesz aláírásgyűjtése

Hétértékelő. Boros Bánk: Az ellenzéknek fogalma sincs, hogy az európai vagy az önkormányzati választásra koncentráljon

Bangóné Borbély Ildikó megnyilvánulása azt bizonyítja, hogy a képviselő és a pártja is lenézi a választókat, ami az egyik legnagyobb politikai hiba – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus.

Mozgósító a Fidesz aláírásgyűjtése
A Fidesz–KDNP gyorsan összegyűjtötte a szükséges számú aláírást
Fotó: Bodnár Patrícia

Azért fontos tény, hogy a Fidesz több mint egy millió aláírást gyűjtött össze Orbán Viktor bevándorlásellenes hét pontja mellett, mert az EP-választás az országgyűlésinél várhatóan alacsonyabb részvétel miatt a mozgósításról fog szólni – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Kifejtette: minél alacsonyabb a részvétel, annál nagyobb a súlya annak, hogy melyik politikai formáció mennyi embert tud megszólítani. Az aláírásgyűjtés is ennek módja, előzetes igényfelmérés, mozgósítás és mobilizáció. Nem is csak a választóké, hanem az aktivistáké is. A választók találkoznak az aktivistákkal, a hét ponttal, és ezen keresztül bevonják a politikába az embereket. Ez az aláírás-mennyiség pedig bizakodásra ad okot a kormánypártoknak, hiszen azt is bizonyítja, hogy jól működik az országos lefedettségük – mondta a politológus.

Hozzátette: mindez kontrasztja az ellenzéki pártoknak, amelyek többségének már nagyon komoly kihívást jelent a vidéki jelenlét. Az ellenzéki listavezetők múltkori vitáját az elemző a „nesze semmi, fogd meg jól” szólással jellemezte. Boros Bánk szerint az ellenzéknek láthatóan fogalma sincs, hogy az EP- vagy az önkormányzati választással foglalkozzon inkább. Bár nincsenek kényszerhelyzetben, mégis abban érzik magukat, és dimen­ziót tévesztenek. Nem most lenne itt az ideje, hogy a fővárosi kerületeket felosszák, hogy az előválasztással foglalkozzanak és egymásnak üzengessenek – hívta fel a figyelmet a politológus. Rámutatott: amíg azt sugallják, hogy az önkormányzati választásra össze kell állni, addig az EP -választás kapcsán versenyhelyzetet teremtenek. Ez skizo­frén állapot. Egyedül egy ember van tisztában, hogy mit kell csinálni, ez pedig Gyurcsány Ferenc – tette hozzá. Ő tudja, hogy a többieket gyengíteni kell, magát pedig erősíteni.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó múlt csütörtöki megnyilvánulásáról elmondta: egy jól működő párt logikája azt diktálná, lemondatják vagy legalábbis száműzik a hátsó sorba. Boros Bánk szerint Bangónét és pártját is minősíti ez a megnyilvánulás. Az elemző ugyanakkor úgy látja: kijelentésével Bangóné akkora szívességet tett a kormánypártoknak, mint Gyurcsány Ferenc 2006-ban az őszödi beszéddel. A politológus úgy véli, már csak az önérdek is azt diktálná az MSZP részéről, hogy eltüntessék a politikai életből Bangónét, mert csak árt és semmit nem használ nekik.

Orbán Viktor kínai látogatásáról elmondta: ez illeszkedik a kormány külkapcsolati ars poeticájába, hogy minél szélesebb körű együttműködést teremtsen minden irányba. Ez lehetővé teszi, hogy több lábon álljon az ország külkapcsolataiban, külgazdaságában. Ugyanazt az álláspontot képviseli az Egyesült Államokkal vagy éppen Oroszországgal szemben is. Az Orbán-kormány nyíltan felvállalja ezt, mert ezt diktálja az ország érdeke - mondta.

Kapcsolódó írásaink

Világos programalkotás

ĀHétértékelő. A miniszterelnök hétpontos javaslatában olyan stratégiai kérdésekről is beszélt, amelyek Európa alapjait és jövőjét illetően is sorsdöntőek – mondta Boros Bánk Levente

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom