Belföld

Karácsony előtti záróraveszély

A szakrendelő felújítására sem jut forrás

Miközben a parkolás a zuglói polgároknak súlyos veszteséget okoz, nem jut elég pénz az egészségügyi ellátásra. Emiatt Karácsony Gergely polgármester még tavaly ősszel kétszáz millió forintot vont volna el a Zuglói Egészségügyi Szolgálattól. Testületi döntés született az Örs vezér téri szakrendelő felújításáról is, ám ez három éve nem valósul meg.

Karácsony előtti záróraveszély
Egyre több ügyben kénytelen magyarázkodni Karácsony Gergely
Fotó: Ficsor Márton

Az, hogy Zugló önkormányzati gazdálkodása csődközeli helyzethez hasonlatos, nem csupán a botrányos fizetős parkolás három év alatt egymilliárd forintos veszteséget okozó mérlegéből olvasható ki, hanem abból is, hogy az egészségügyi ellátást is súlyos anyagi gondok jellemzik. Ennek folyománya volt, hogy Karácsony Gergely polgármester 2018 októberében hozzájárult ahhoz, hogy a jegyző kétszázmillió forinttal csökkentse a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) utolsó negyedéves költségvetését.

A ZESZ éves költségvetése két és fél milliárd forint volt az elmúlt évben, amit az Örs vezér téri szakrendelő negyedévente egyenlő arányban kapott meg. A kétszázmillió forintos elvonásról született polgármesteri döntés azt eredményezte, hogy a szakszolgálat negyedéves költségvetésének egyharmada esik ki. Amikor a jegyzői értesítést megkapták, az egészségügyi szolgáltatásokhoz szükséges beszerzéseket már megrendelték, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a december 3-án esedékes novemberi béreket, illetve a nem közalkalmazottként foglalkoztatott orvosok közreműködői díját már nem tudták kifizetni. A szolgálat vezetőinek tájékoztató levele szerint az elvonás megvalósulása esetén a ZESZ működését azonnal be kellett volna szüntetni, így mintegy százhetvenezer zuglói lakos egészségügyi ellátása került veszélybe.

A szolgálat vezetése rendkívüli intézkedést kért, minimálisan százötvenmilliós támogatás kifizetését, így csupán ötvenmillió forinttal kellett csökkenteni a költségvetését. Mi indokolta az előirányzat kétszázmillió forintos csökkentését? – küldtük el kérdésünket Zugló párbeszédes polgármesterének, aki csütörtöki lapzártánkig nem válaszolt. Karácsonytól azt is megkérdeztük, hogy bár a képviselő-testület már 2017-ben döntött a Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakrendelőjének felújításáról, ez miért nem valósult meg a mai napig sem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom