Belföld

Konstruktív együttműködést vár az Akadémiától a kormány

Az innovációs tárca elkötelezett egy teljes tudományos autonómiát biztosító szervezeti megoldás mellett, és nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne

Az ITM továbbra is az MTA konstruktív együttműködését várja a szakmai, kutatói körök támogatását is élvező új szervezeti megoldás kialakításában – hangsúlyozta a tárca a köztestület elnökségének keddi döntésére reagálva.

Konstruktív együttműködést vár az Akadémiától a kormány
A status quo rögzítése helyett a változás előnyeinek átgondolását várják az MTA-tól
Fotó: Ficsor Márton

Bár szándéknyilatkozatban rögzítette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és az innovációs tárca minisztere, hogy előbbi tudomásul veszi a kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni, keddi ülésén az MTA elnöksége úgy határozott: azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy a tudományosintézet-hálózat maradjon az Akadémia keretein belül. Ezenkívül döntés született arról is, hogy ragaszkodnak az alapfinanszírozás fenntartásához.

Erre reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tegnapi közleményében azt írta: a tárgyalások során a tárca messzemenőkig figyelembe vette az Akadémia által képviselt szempontokat, különös tekintettel azt, hogy a kutatóhálózat továbbra is kormánytól független költségvetési környezetben tudjon működni. Azonban a tárca álláspontja az, hogy a március 8-án Lovász László és Palkovics László által aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ez nem az MTA költségvetési fejezete, hanem a kutatóintézeti hálózat önálló fejezeteként képzelhető el. Megjegyezték, hogy a kutatóintézeti hálózat számára teljes tudományos autonómiát biztosító, átlátható, hatékony – a köztestületi irányítástól mentes – szervezeti struktúrát dolgoztak ki a megállapodás alapján. „A szervezeti megoldás fontos új eleme, hogy az MTA-tól és a kormánytól azonos távolságban lévő, a kutatóhálózati közösség számára az irányításban részvételt biztosító vezetési struktúrát hoz létre” – mutattak rá.

A tárca leszögezte, továbbra is az MTA konstruktív együttműködését várják a szakmai, kutatói körök támogatását is élvező új szervezeti megoldás kialakításában. „A status quo minden áron való fenntartására való törekvés helyett a változásban rejlő előnyöket érdemben megfontolni kész MTA-hozzáállásra van szükség” – hangsúlyozták. A kormány elkötelezett egy teljes tudományos autonómiát biztosító szervezeti megoldás mellett, és nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. A cél pedig az, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék.

A DK tegnap közölte, hogy Navracsics Tiborhoz, az Európai Bizottság kulturális, oktatási és sportügyi biztosához fordul annak érdekében, hogy megnyugtató megoldás szülessen az MTA ügyében.

Kapcsolódó írásaink

Nem a professzorok feladata a politika

ĀAz akadémiai kutatóintézetek tekintélyes része kiváló munkát végez, de az nem helyes, hogy a kormány által biztosított forrást úgy osztják szét, ahogyan ők látják jónak – mondta lapunknak a Professzorok Batthyány Körének új elnöke