Belföld

Folyamatosan erősödik a Fidesz

Több pártnak is változott a támogatottsága az európai parlamenti választás kampányának kezdeti időszakában. A Fidesz tovább erősödött, az ellenzéknél pedig a Jobbik van a legnagyobb lejtmenetben.

Folyamatosan erősödik a Fidesz
Aláírásgyűjtés Újpesten
Fotó: Facebook

A Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népességben, az év eleji kisebb megingás után ismét 41 százalékra nőtt - derül ki a Medián legfrissebb elemzéséből, amelyet a HVG ismertetett.

A Jobbik viszont továbbra is lejtmenetben van, a 2014-es választások óta először fordul elő, hogy a pártnak az MSZP-vel azonos a támogatottsága. Sőt, még az is előfordulhat, hogy a májusi EP-választáson alulmarad a szocialistákhoz képest.

Az egyik pártot sem támogatók aránya viszont 30-ról 24 százalékra csökkent.

A szavazó kedv emellett nem nő a Medián szerint: egy közeljövőben rendezendő parlamenti választáson a jelenlegi állás szerint a szavazókorú népesség 55 százaléka, a valóban közelgő májusi EP-választáson pedig 51 százaléka menne el biztosan szavazni.

A pártok támogatottsága a Medián felmérése szerint
A pártok támogatottsága a Medián felmérése szerint
Forrás: Medián

A Závecz Research elemzésében szintén megállapította, hogy a Fidesznek november óta kis lépésekben csökkent a tábora a választókorú népesség körében, de ez a folyamat megállt és megfordult.

A Jobbiknál 11 százalékról 8 százalékra csökkent a támogatók aránya, míg a többi ellenzéki pártnál nem volt lényeges változás az elmúlt időszakhoz képest.

A Fidesznek folyamatosan nő a támogatottsága
A Fidesznek folyamatosan nő a támogatottsága
Forrás: Závecz Research

A biztos pártválasztók körében a Fidesznek 53 százalékos a tábora, ami ebben az esetben 1,8-1,9 millió szavazó lehet. Míg utána a Jobbik és az MSZP következik 12-12 százalékkal, ám náluk nagyjából 400-450 ezres lehet az aktív tábor.

A Závecz április első felében végzett közvélemény-kutatása szerint az emberek aktivitási szintje megemelkedett: egy hónap alatt 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik egy választás biztos résztvevőjének tekintik magukat s van is párt, amelyre leadnák a voksukat.

Kapcsolódó írásaink