Belföld

Soltész Miklós: A nemzetiségek megmaradását segíti kultúrájuk, hitéletük támogatása

A magyarországi szlovén nemzetiség tagjait a szülőföldön való megmaradásban segítik azok a célzott támogatások, amelyekkel a kormányzat az oktatás, a kultúra és a hitélet fejlődését, megerősítését segíti elő a Rába-vidéken - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szentgotthárdon.

Soltész Miklós: A nemzetiségek megmaradását segíti kultúrájuk, hitéletük támogatása
40 millió forint támogatást nyújtanak a felsőszölnöki Kocsis József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújításának befejezésére és eszközbeszerzésére
Fotó: MH

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón bejelentette: 40 millió forint támogatást nyújtanak a felsőszölnöki Kocsis József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújításának befejezésére és eszközbeszerzésére, 37 millióval támogatják a felsőszölnöki római katolikus templom megújítását, 6 millióval segítik az orfalui tájház, 14 millióval pedig az alsószölnöki templom felújítását.

Hozzátette: hamarosan a kormány elé kerülhet egy, a Rába-vidék gazdaságfejlesztését célzó, a térségi szakemberek bevonásával kidolgozott program, amelyhez hasonló a szlovéniai Mura-vidéken is zajlik.

Az államtitkár hangsúlyozta: olyan, határon átnyúló gazdaságfejlesztési elképzelések megvalósításáról van szó, amelyek a két szomszédos ország kormányainak egyeztetésein nyugszanak és olyan támogatásokat nyújthatnak helyi vállalkozásoknak, amelyek a határon átnyúló együttműködést és a munkahelyteremtést is segíthetik.

Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a folyamatos és növekvő támogatásoknak köszönhetően a Rába-vidéki szlovének nemcsak megélnek, hanem jól élnek, közösségük fejlődik.

Kitért arra, hogy nemzetiségi iskolájuknak és óvodájuknak 2012 óta nem kell szembenéznie fenntartási nehézségekkel, sőt a térség legkorszerűbb oktatási intézményeinek számítanak.

Székely János szombathelyi megyés püspök a szentgotthárdi templom - több mint 600 millió forintos kormányzati támogatásból zajló - belső felújításáról közölte: a napokban kezdődött meg az állványozás, a restaurálás azonban a tervezettnél valószínűleg később, 2022 elején fejeződik be.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy jelenleg több különböző központi forrás is a Rába-vidék településeinek fejlődését segíti; példaként említette a Magyar falu programot, a célzott nemzetiségi támogatásokat és az egyházaknak nyújtott anyagi segítséget.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom