Belföld

Karácsony kapkod és mártírkodik

Az ellenzéki képviselők megint megpróbáltak beolvastatni egy kiáltványt a köztévében, de a Hadházy Ákos és Szél Bernadett vezette csapat most is pórul járt

A teljes szétesettség állapotába került az ellenzék, tótágast áll az összefogósdi, miközben Karácsony Gergely már a fővárosi kerületekre is kiterjesztené az előválasztást. A baloldali főpolgármester-jelölt a zuglói parkolási botrány kapcsán megint áldozatként állította be magát.

Karácsony kapkod és mártírkodik
A zuglói polgármester továbbra is másokra mutogat
Fotó: Bodnár Patrícia

Foghíjas maradt az ellenzék hétfőn a köztelevízió épülete elé szervezett újabb tiltakozó akció során, az összefogás főtámogatója, az MSZP nem jelent meg, és az LMP is távol maradt. Az akciót az LMP-ből kizárt politikai árva, Hadházy Ákos szervezte, ismét ötpontos követeléscsomaggal, az MTVA vezérigazgatójának lemondását követelve, majd az épület elé toborozva a sajtót, hogy bejelenthessék: a „hírhamisító” Papp Dániel ezúttal sem fogadta őket. Tanulva a korábbi „műsorból”, a köztévé biztonsági emberei óvatosabbak voltak, csupán az előcsarnokig engedték a képviselőket, akik között jobbikos is felbukkant, holott őket kihagyták a fővárosban az önkormányzati választások ellenzéki koordinációjából.

A képviselőkkel egy időben érkezett az MTVA-ba Fábry Sándor humorista, aki felajánlotta, hogy egy képviselőt bevisz magával, majd azt kérdezte a korábban a köztévében pókembert játszó Hadházytól: „Ide figyelj, miért nem kértek rendes időpontot?” Több sem kellett a politikusnak, előadta, amit december óta annyiszor elmondott a foglyul ejtett sajtószabadságról.

A szocialisták ezenközben EP-választási esélyeik javításával voltak elfoglalva, no meg az LMP lejáratásával. Ujhelyi István a tegnapi kampányrendezvényen ugyanis azt mondta: az ellenzéki választóknak tudomásul kell venniük, hogy a Fidesz támogatásával ér fel azokra a pártokra szavazni, amelyek öt százalék alatt fognak teljesíteni. A szocialista kampányfőnök az LMP-t is ide sorolta.

A párbeszédes, egykoron LMP-s Jávor Benedektől, a szocialisták listájának negyedik helyezettjétől a rendezvényen azt is megkérdezték, miként próbálják meg tudatosan átcsábítani az LMP-s szavazókat, amire Jávor azt felelte: nem szeretnék, ha azok a választók, akik tavaly tavasszal az LMP-re szavaztak, de azóta csalódtak a pártban, otthon maradnának, ugyanis szükség van rájuk is.

Párttársa, Karácsony Gergely ugyanakkor az ATV-ben egy interjúban az ellenzéki együttműködés kapcsán már azt fejtegette: „Mindenre nyitottak vagyunk, még arra is, hogy a kerületekben is előválasztást tartson az ellenzék.” Arról is beszélt, tárgyalnak majd az LMP-vel is, de nem lehet várni az érdemi munka megkezdésével. Ismert, ez gyakorlatilag az jelentette a múlt héten, hogy az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal együtt bejelentették a fővárosi polgármesterjelölteket, kihagyva a Jobbikot és az LMP-t.  

Karácsony a számára kínos, milliárdos veszteséget hozó parkolási botrányról is beszélt. „Felgyújthattam volna magamat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, hogy tiltakozzak a döntés ellen, de ezt a döntést a Fidesz-frakció erőltette rá a kerületre” – mondta. Korábban még MSZP–Fidesz mutyit emlegetett. A zuglói Fidesz vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben, amiről csütörtökön dönthetnek.

Kapcsolódó írásaink

Zuglói civil diktatúra

ĀPuszi és Pá Zóna kialakításáról döntöttek egy iskola környékén élők, az ötletről „csak”az intézmény vezetését nem kérdezték meg Karácsony Gergely kerületében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom