Belföld

Hazajönnek külföldről a magyarok

A más országokban dolgozók aránya az Eurostat adatai szerint európai összehasonlításban alacsonynak számít

Az elmúlt három évben 55 870 külföldön született magyar állampolgárt regisztráltak, ám nem lehet tudni, hogy ebből hány olyan, akit közvetlenül születése után anyakönyveztek, és hányan indították el közülük már nagykorúan az eljárást – írta az Országgyűlés honlapján Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára.

Hazajönnek külföldről a magyarok
”Jó úton járunk, hiszen a külföldről visszatérő magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben csaknem kilenc százalékkal többen jöttek vissza, mint az azt megelőző évben”
Fotó: MTI/Kovács Attila

A külföldön dolgozó magyarok aránya az Eurostat adatai szerint 5,2 százalék a 20–64 éves korosztályban, ugyanez az érték Románia esetében nagyjából húsz százalék, Litvániában tizenöt, Horvátországban és Portugáliában tizennégy, Lengyelországban nyolc, Észtországban pedig hét – írta válaszában egyebek mellett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára reagálva a DK-s Oláh Lajos írásbeli kérdésére, amely a következő volt: Hány magyar állampolgárságú gyermek született külföldön az elmúlt három évben? Kiderült az is, hogy a kérdéses időszakban, tehát 2016 óta 55 870 külföldön született magyar állampolgárt regisztráltak az illetékes hatóságok. Fontos azonban kiemelni – jegyezte meg –, hogy anyakönyvezési szempontból jelenleg nem tudnak különbséget tenni azon két eset között, ha az anyakönyvezésre egy kiskorú születését követően közvetlenül kerül sor, vagy valaki már nagykorúként kezdeményezi az eljárást. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elmúlt három évben az említett számú magyar állampolgárságú gyermek született külföldön.

Érdekesség az is – folytatta Orbán Balázs –, hogy a nem pontos nyilvántartás egy 2010 előtt, vagyis a szocialista kormányok idején indult fejlesztés következtében létrejött hiányosság, amin a jövőben szeretnének változtatni. Az államtitkár közölte azt is, azon dolgoznak, hogy minél több jelenleg külföldön szerencsét próbáló magyar térjen haza, és megszerzett tudásukat és tapasztalataikat itthon kamatoztassák. ”Jó úton járunk, hiszen a külföldről visszatérő magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben csaknem kilenc százalékkal többen jöttek vissza, mint az azt megelőző évben” – fogalmazott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján tavalyelőtt körülbelül húszezer korábban kivándorolt magyar állampolgár költözött haza. Hozzátette: ”mi nem bíráljuk vagy szégyelljük azokat a magyar honfitársainkat, akiknek volt bátorságuk külföldön szerencsét próbálni, inkább értékeljük, hogy idegen közegben is megállják a helyüket”.

Kapcsolódó írásaink