Belföld

Sikeres volt a Soros-lobbi

Dömötör Csaba: Brüsszel egyes aktivista csoportoknak lehetővé tenné a közvetlen beavatkozást a tagállamok belpolitikájába, ami elfogadhatatlan

A migránskártya szimbóluma a tragikus, felelőtlen és elhibázott brüsszeli bevándorláspolitikának. A mi pénzünkből herdálják el Európa biztonságát. Ezt nem hagyjuk szó nélkül – mondta a lapunknak adott interjúban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Sikeres volt a Soros-lobbi
Embercsempészek és aktivista csoportok is gerjesztik a bevándorlást – hangsúlyozta az államtitkár
Fotó: Bodnár Patrícia

– Mit tud a kormány az úgynevezett migránskaravánról, mekkora a veszélye annak, hogy ismét tömegek indulnak el felénk?

– A migránskaravánról szóló hírek felhívják a figyelmünket: több millió ember várakozik arra, hogy Európába jöjjön. Csak Törökországban négymillióan táboroznak, s ha lenne rá lehetőségük, azonnal megindulnának. Tudjuk, hogy megindult a toborzás a közösségi médiá­ban, azt terjesztették, hogy majd megnyílnak az európai határok. Ezért került sor összecsapásokra a görög hatóságokkal. A magyar kormány folyamatosan tájékozódik, figyelemmel kíséri a fejleményeket. Egy biztos: a migrá­ciós nyomás állandó, forrásai kiapadhatatlanok, részben gazdasági okokból, fegyveres kon­fliktusok vagy éppen a klimaváltozás miatt. A kérdés az, Európa meg tudja-e védeni magát.

– Egyetért azzal, hogy a háttérből „rásegítenek” erre a folyamatra?

– Ez mindig így volt. Nem kérdés, van szervezői munka a bevándorlási hullám mögött, egyrészt az embercsempészek részéről, másrészt komoly segítséget nyújtanak ehhez a különböző aktivista csoportok is, melyekkel évek óta vitában állunk. De nem csak nekünk, az olasz kormánynak és az Egyesült Államoknak is vitája van velük.

– Hol tart a migránskártyák ügye? Brüsszel szerint nincs velük semmi probléma.

– Egyszer azt mondták az Európai Bizottság részéről, hogy az egész fake news, szó sincs névtelenségről, sőt, nincsenek is ilyen kártyák, majd pár hét múlva bejelentették, hogy sikeres a program. Kissé ellentmondásos. Nézzük a tényeket! Az európai adófizetők révén, az ENSZ lebonyolításában a bevándorlók pénzzel feltöltött bankkártyákat kapnak, amelyeken nem szerepel név. A hivatalos összesítés szerint csak márciusban hatvankilencezren kaptak ilyen támogatást, köztük akár terroristák is. Különben nem fordulhatott volna elő, hogy az a Hassan F., aki legalább húsz ember kivégzésével hozható összefüggésbe, szintén kapjon kártyát. Ez az eszköz tehát szimbóluma a tragikus, felelőtlen és elhibázott brüsszeli bevándorláspolitikának. A mi pénzünkből herdálják el Európa biztonságát. Ezt nem hagyjuk szó nélkül.

– Az sem nyugtatja meg a kormányt, hogy a segélyt csak Görögországban költhetik el a kedvezményezettek, illetve csakis menedékkérők?

– Görögország a balkáni útvonal egyik kulcsállama, miért nyugtatna meg minket, hogy egy ilyen országban a migrációt ösztönző, a biztonságunkat veszélyeztető intézkedést vezetnek be?

– Mit tud tenni ez ellen a kormány?

— Minden olyan programot meg akarunk szüntetni, amely a bevándorlást segíti, így a betelepítési kvótákat is, továbbá az Európai Parlament által követelt migránsvízumot. Ahhoz is ragaszkodunk, hogy csak érvényes okmányokkal lehessen bejönni Európába, a migráció kezelését pedig nemzeti hatáskörben tartanánk. Olyan vezetők kellenek az uniós intézmények élére, akik ellenzik a bevándorlást, összhangban az európai polgárok akaratával. Ezek a pontok szerepelnek Orbán Viktor miniszterelnök programjában.

– Avramopulosz uniós biztos a határvédelem megerősítéséről, az illegális bevándorlás visszaszorításáról és a kitoloncolások felgyorsításáról is beszélt a minap. Az EP-választás eredményétől függetlenül is bekövetkezett némi fordulat?

– A biztos úr mondandójának lényege valójában az volt, hogy az illegális bevándorlást legálissá kell tenni. Brüsszel régóta ezt tervezi, évek óta úgynevezett legális csatornák kialakításán dolgoznak. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy meg akarnák állítani a migrá­ciót. Sőt. Ha pedig fontosnak tartanák a határvédelmet, több pénzt adnának rá. A legújabb tervek szerint legfeljebb határmenedzsmentben gondolkodnak, amely csak „áramvonalasítaná” a bevándorlást. Avramopulosz meg is indokolta: szerintük ez gazdaságilag jó lehetőség Európa számára. Csakhogy ezt semmilyen korábbi tapasztalat nem igazolja.

– Adott végül pénzt Brüsszel a déli határunk védelmére?

– Annyit kértünk, hogy állják a költségeink felét. Ez a feltétel nem teljesült. Ebből is látszik, csak beszélnek róla, de nem szánnak semmit a határvédelemre.

– Mi a gond azzal, hogy a papíron a jogállamiság védelmére szerződött nem-kormányzati szervezetek több forrást kérnek maguknak Brüsszeltől, a jelek szerint sikerrel?

– Azokról a politikai aktivista csoportokról van szó, amelyek a migráció fő lobbistái. Árulkodó, hogy miután maguk javasoltak nagyobb támogatást, az EP mintegy hatszázmilliárd forintnyi hozzájárulást szavazott meg nekik. Sikeres volt tehát a Soros-lobbi. Ez lehetővé tenné a közvetlen beavatkozást is az egyes országok belpolitikájába, ami felülírja a demokratikus alapelveket. Elfogadhatatlan.

– Ha már Soros: mi lesz a milliárdos budapesti egyetemével? A CEU állítólag a müncheni műszaki egyetemmel tárgyal az együttműködésről, de szóba került az amerikai Stanford is.

– A kormány még nem kapott hivatalos megkeresést a bajor féltől, ugyanakkor továbbra sem tartjuk teljesíthetetlennek a törvényekből fakadó elvárásokat. Aki külföldi diplomát akar kiadni, annak az anyaintézményében is valós oktatási tevékenységet kell folytatnia. Csak a CEU-n múlik, hogy teljesítsék ezt az egyébként nemzetközi sztenderdeknek megfelelő feltételt. Másoknak sikerült. Amúgy a Nádor utcában most is oktatnak, a CEU úgy ment Bécsbe, hogy maradt.

– Mit ért pontosan a kormány a keresztény kultúra védelmén, a jelenlegi európai kontextusban?

– Kiállunk a hagyományos közösségek, a nemzetek, az egyházak és a családok mellett. Ezeket védeni kell, hiszen brüsszeli intézmények és ideológiavezérelt csoportok is támadják őket, egyesek már azt is kétségbe vonják, hogy a gyermek érték, mondván, majd dolgoznak helyettünk a robotok, Afrikában meg úgyis sokan születnek. Szeretnénk elérni továbbá, hogy ne járjon hátrányos megkülönböztetéssel, ha valaki kereszténynek vallja magát. Franciaországban például ugrásszerűen megnőttek a templomok elleni támadások, ami aggasztó. A keresztény közösségek megvédése amúgy Európán kívül is szükséges, ezért indult el a Hungary Helps program.

– Az Európai Néppártban (EPP) akad néhány névleg kereszténydemokrata párt, mégis a Fideszt, illetve a kormányt vegzálják. Érdemes maradni?

– Nem pártstruktúrákhoz, hanem a nemzeti érdeket mutató, saját iránytűnkhöz igazodunk. Azt kell mérlegelnünk, hol tudunk a leghatásosabban kiállni a hazánkért. Erre egyelőre a Néppártban van lehetőség, ám itt szeretnénk elérni egy markáns jobboldali fordulatot. Az EPP-nek nem kellene hallgatnia a baloldali és liberális szirénhangonkra, mert ezzel megfosztja magát a jövőbeli cselekvés lehetőségétől!

– Manfred Weber csúcsjelölt mintha éppen az ellenkező irányba tartana. Mennyivel lenne jobb bizottsági elnök, mint Juncker?

– Sajnos egy jó nagy adag megfelelési kényszert látunk Weber úr részéről. Nem is értem, hogy egy jobboldali pártszövetség vezetője miért nem számít jobboldali pártok, például a Fidesz támogatására.

– Említette a családok védelmét. Az ellenzék szerint a gazdagoknak kedvez az újabb akcióterv is. Mit szól ehhez?

– Az otthonteremtési program eddigi adatai éppen az ellenkezőjét mutatják, ugyanúgy igénybe veszik a kedvezményt a rosszabb gazdasági mutatókkal rendelkező térségekben, mint a fővárosban. A kormány arra törekszik, hogy az akciótervben minden élethelyzetet figyelembe vegyen, a közös életkezdéstől egészen a nagyszülői korig. A középpontban a gyermek áll.

– Az eddigi demográfiai adatok nem túl kedvezőek, legalábbis nem történt fordulat. Ez nem szegi kedvüket?

– Vitatkoznék a megállapítással, a gyermekvállalási hajlandóság 1,2-ről 1,5-re nőtt, és több a házasságkötés is. Az állam ugyanakkor nem szólhat bele abba, hogy ki és mikor vállal gyermeket. Viszont, ha valaki úgy dönt, hogy családot alapít, akkor minden lehetséges támogatást szeretnénk megadni. Ezen dolgozunk.

– Az ellenzék egy része is megszavazta az új támogatási formákról szóló törvényeket. Lehet mégis nemzeti konszenzus bizonyos kérdésekben?

– Inkább azon csodálkozom, hogy akad egyáltalán még olyan politikus, aki nem támogat egy ilyen programot. Megjegyzem, arról már van tapasztalatunk, hogy a baloldal névleg támogat valamit, majd amikor teheti, mégis eltörli. Ez történt 2002 után a kedvezményes lakáshitelekkel, melyek helyett a devizahitelezési tragédiát kapták nyakukba a magyar családok.

– Dobrev Klára DK-s listavezető egyenesen Brüsszelből várná a családi pótlékot.

– Totálisan komolytalan felvetés, hogy egy távoli bürokrata megemelné a magyar családok támogatását vagy a nyugdíjakat. Csak az itthon megválasztott kormánytól és képviselőktől várhatjuk, hogy elsősorban a magyarok érdekeit nézzék. Gyurcsányék ráadásul egy halom jogkört odadobnának Brüsszelnek, az energiaárak vagy az adózás, de mindenekelőtt a migráció terén. Ezt azonban a magyarok többsége nem szeretné.

– Halljuk azt is, mivel nincs bevándorló Magyarország területén, nincs is migrációs krízis. Ez csak terelés.

– Csakhogy azért nincsen itt bevándorló, mert a kormány megépítette a határzárat, és fellépett a kvóták ellen. Ha nincs ez a kiállás, minden másképp alakult volna. Persze megértem, hogy sunnyognak, hiszen az ellenzéki politikusok minden, a bevándorlást támogató javaslatot megszavaznak Brüsszelben. Huszonnyolcból huszonhat uniós tagállamban az állampolgárok a bevándorlást nevezik meg fő problémaként. Brüsszelben ezt nem akarják tudomásul venni. Na, ezért van szükség nagy irányváltásra. Május 26-án ki is tudjuk kényszeríteni.

Kapcsolódó írásaink