Belföld

Nézőpont: A polgárok fele Tarlósra szavazna

Minden második ember Tarlósra szavazna, sőt eddigi munkáját az ellenzéki szimpatizánsok is elismerik – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből.

Nézőpont: A polgárok fele Tarlósra szavazna
Tarlósra az ellenzéki szimpatizánsok 16 százaléka is szavazna
Fotó: Bodnár Patrícia

A Nézőpont adatai szerint Tarlós Istvánt a budapestiek csaknem fele, 48 százaléka támogatná szavazatával egy most vasárnap esedékes főpolgármester választáson. Ugyanakkor riválisai nem igazán bírják a fővárosiak szimpátiáját: Karácsony Gergelyt 29, Puzsér Róbertet pedig a budapestiek 9 százaléka támogatja.

A főpolgármesternek közel félmillió fős biztos szavazótábora van a fővárosban, Karácsony Gergelynek alig több mint 300 ezer, Puzsér Róbertnek pedig 100 ezer főre tehető támogatói köre van az adatok alapján.

A Nézőpont 1400 fő bevonásával készített felméréséből az derül ki, hogy Tarlós István győzelmi esélyei magasak: az 1 400 000 szavazópolgár több mint fele, nagyságrendileg 800 ezer budapesti – köztük 160 ezer ellenzéki – elégedett a munkájával.

A megkérdezettek 72 százaléka arra számít, hogy 2019 októbere után is ő lesz a főpolgármester. Tarlós újrázása mellett szól az is, hogy a budapestiek leginkább őt tartják alkalmasnak a város vezetésére (70 százalék).

A főpolgármester imázsának fontos eleme továbbá, hogy a három induló közül leginkább megbízhatónak (43 százalék) és leginkább kompetens vezetőnek is őt tartják (49 százalék).

A budapesti pártpreferencia-adatok alapján látható, hogy Tarlós István 7 százalékponttal népszerűbb a Fidesz-KNDP-nél a fővárosban.

A kormánypártok a biztos szavazók körében 41 százalékpontos támogatottsággal bírnak, amely hat százalékpontos növekedést mutat tavaly szeptember óta.

Tarlósra az ellenzéki szimpatizánsok 16 százaléka is szavazna.

A szétaprózódott ellenzéki térfél legerősebb szereplője továbbra is a Momentum Mozgalom (13 százalék), a többi párt tíz százalék alatti támogatottsággal bír.

A főpolgármester kedvezőnek mondható megítélésével szemben Karácsony Gergely imázsa hátrányosan alakult: mindösszesen 20 százalék szerint ő a leginkább vezető típus a budapestiek szerint. Kellemetlen a zuglói polgármester számára, hogy minden negyedik ellenzéki szimpatizáns (27 százalék) úgy nyilatkozott, hogy nem örülne, ha Karácsony komoly politikai poszthoz jutna.

Mindemellett őt tartják a leginkább bevándorláspárti (30 százalék) politikusnak is.

Puzsér Róbert pozícióját erősítheti, hogy leginkább a pozitív imázsjegyekben erős, legtöbben a hiteles (12 százalék) és tisztességes (11 százalék) jelzőket tartják rá igaznak, de ezek a számok is jelentősen elmaradnak a főpolgármester hasonló kategóriában tapasztalt értékeitől (43, illetve 35 százalék).