Belföld

Az unió túlélésének garanciája az identitás

EP-választás 2019. Szánthó Miklós: A lakosság összetételébe történő beavatkozás egyértelműen sérti a nemzeti szuverenitást, az EU-nak tiszteletben kell tartania a tagállamok integritását

A nyílt társadalom híveinek célja a kevert lakosságú országok létrehozása, amelyek aztán könnyebben feloldódnak egy föderatív európai egyesült államokban – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Az unió túlélésének garanciája az identitás
Orbán Viktor múlt pénteken hirdette meg hétpontos programját
Fotó: Hegedüs Róbert

A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak – követelte a Fidesz EP-kampánynyitóján Orbán Viktor, ez a miniszterelnök hét pontjának első eleme. Megkeresésünkre Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta, az uniós jog szerint a bevándorlás-, illetve az attól formálisan elkülönülő menekültpolitika úgynevezett osztott hatáskör, tehát a tagállamoknál, illetve az Európai Unió kezében egyaránt vannak szabályozási eszközök. Az is tény azonban, hogy míg az egyébként eredeti értelméből kiforgatott menekültjog tekintetében széles spektrumú uniós szabályrendszer létezik, addig a bevándorláspolitika – jelenleg – inkább a tagállamok kezében van. Ebből fakad az az alapvető ellentmondás, hogy noha az unió szeretné menekültpolitikainak álcázni az intézkedéseit, valójában bevándorlásügyről van szó, amelybe viszont alapvetően nem szólhatna bele. Az igazgató rámutatott: bár több „szakértő” azt állítja, hogy ha ilyen területen az EU mégis jogot alkot, éppen a tagállami szuverenitás kárára, arra szerződéses felhatalmazása van, csakhogy ez az érvelés nem veszi figyelembe azt az alapvető előírást, hogy az EU-nak tiszteletben kell tartania a nemzeti identitást, az egyes államok alkotmányos és politikai berendezkedését, illetve integritását. Szánthó Miklós hangsúlyozta: akár menekült-, akár bevándorláspolitikáról beszélünk technikai szinten, lényegében egy kulturális–civilizációs háború zajlik, a nyílt társadalom híveinek célja pedig a kevert lakosságú országok létrehozása, amelyek aztán könnyebben feloldódnak egy föderatív európai egyesült államokban.

A lakosság összetételébe történő beavatkozás viszont egyértelműen sérti a nemzeti szuverenitást, márpedig ennek a folyamatnak a mozgatórugója az Európai Bizottság (EB) jogalkotási tevékenysége – jegyezte meg az Alapjogokért Központ igazgatója.

„Igaz tehát, hogy akár a fennálló schengeni rendszer átalakításával, akár az uniós szerződések módosításával, de arra van szükség, hogy az EB szerepe minimálisra csökkenjen a migrációs és határvédelmi politikák kapcsán: a nemzetek feletti szintről tehát a tagállamok közösségének, akár egy speciális schengeni miniszteri tanácsnak kellene átadni a kompetenciákat. A bevándorlás miatt szétzilált schengeni rendszert csak így lehetne megmenteni és egyben fenntartani a tagállami döntéshozatal hangsúlyos szerepét: a belső határok átjárhatósága és az európai nemzeti identitás megtartása pedig lényegében az unió túlélésének garanciája is” – fejtegette Szánthó Miklós.

Röviden


Brüsszel nyíltan hirdeti, hogy a bevándorlók tömeges befogadását tekinti legfőbb céljának – így reagált a fideszes Zsigmond Barna Pál az Európai Bizottság migrációs biztosának előző napi nyilatkozatára. Dimitrisz Avramopulosz Brüsszelben arról beszélt, hogy Európa prioritása a következő évtizedekben a bevándorlók sikeres integrációja lesz. Zsigmond Barna Pál újságírók előtt ezt úgy kommentálta: az Európai Unió jelenlegi vezetése nemhogy nem akarja megállítani a migrációt, hanem egyenesen támogatja, ösztönzi azt. Ha a bevándorláspártiakon múlna, így nézne ki Európa jövője: a bevándorlás legalizálása, a migránsok tömeges befogadása, az európai népesség cseréje és a keresztény kultúra feladása, „akik pedig ezzel nem értenek egyet, azokat nem tekintik európaiaknak” – mondta a fideszes parlamenti képviselő. A politikus szerint a májusi EP-választás tétje, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetői lesznek-e Európának.

Az MSZP a szociális Európa megteremtését állítja európai parlamenti választási programjának középpontjába – hangsúlyozta Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnöke tegnapi miskolci sajtótájékoztatóján. Tóth Bertalan kiemelte: a magyar munkavállalóknak nem több túlórára, hanem több fizetésre van szükségük. Mi olyan Európát akarunk, ahol ezt az alapelvet képviselik az EP megválasztott képviselői, az európai politikusok, pártcsaládok, amelyek küzdenek a szociális Európáért – mondta a pártelnök, hozzáfűzve: erről szól az MSZP programja, a Haza, szeretet, Európa.

Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek, és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges húszezer érvényes ajánlást, a Nemzeti Választási Bizottság tegnapi ülésén nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz–KDNP és a Momentum Mozgalom európai parlamenti listáját.

Az euró minél előbbi magyarországi bevezetését szorgalmazza az MSZP–Párbeszéd. A két ellenzéki párt pályázatot írt ki a magyar euró megtervezésére – jelentette be Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja a Hősök terén. A politikus szerint az euró egy biztonsági pont, garancia arra, hogy Magyarország hosszú távon is meghatározó tagja lesz az európai közösségnek. Tordai Bence (Párbeszéd) úgy értékelt: az euró bevezetése Magyarországon egy arról szóló döntés, hogy a mag-Európához akar-e tartozni az ország, vagy a periféria része lesz.

Az uniós klímatervre adott magyar vétó visszavonására szólította fel a kormányt Turcsán Szabolcs, az LMP országos elnökségének tagja. Pártja szlogenjére utalva kijelentette: tudatosítani kell a kormányban, hogy Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz. Az unió végre felismerte, hogy a globális felmelegedés legfőbb okozója a szén-dioxid-kibocsátás, ezért 2030-ig negyvenöt százalékra akarta csökkenteni a káros gázok kibocsátásának szintjét, 2050-re pedig nullára. Hozzátette, azok a kormányok azonban, köztük a magyar is, amelyek a gazdasági lobbik játékszerei, megvétózták a klímatervet. w

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom