Belföld

Viharfelhők az ellenzék egén

Gyurcsánnyal paktálna Fekete-Győr, bár nemrég „eltakarította” volna

Az LMP szavazóira hajt az MSZP, a csábítással egy volt LMP-st, mai párbeszédest, Jávor Benedeket bízták meg. A szocialisták ugyanakkor amiatt panaszkodnak, hogy a DK az ő híveikre hajt.

Viharfelhők az ellenzék egén
Látszat. Bár Gyurcsány támogatja az összefogást, a saját pozíciója jobban érdekli
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

Jelzem az MSZP-nek és „csatolt részeinek”, hogy zsarolással, hazudozással és vesztegetéssel nem tudnak félreállítani – üzente tegnap Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje, aki kedden jelentette be, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat az előválasztásról az MSZP-vel és Karácsony Gergellyel, mivel felrúgták az eredeti megállapodást. Vagyis, nem értenek egyet a Jobbik kihagyásával a fővárosi összefogásból, illetve, hogy az LMP-nek csak három kerületi polgármesteri helyet ajánlottak, míg a DK-nak összesen hatot.

„Nem bohócnak és bokszzsáknak szerződtem” – jegyzi meg Puzsér, aki az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum paktuma után bejelentett „közös” ellenzéki polgármesterjelöltek közül kettőt is kifogásol. Az ingyen BKV-t ígérő Horváth Csaba mellett ilyen Niedermüller Péter, aki hűbérként kapja a VII. kerületet: Gyurcsány így kárpótolja őt azért, hogy a neje utazik helyette Strasburgba – írta.

A közös lobogó alatt harcoló MSZP és a DK viszonya sem felhőtlen. Egy, a Magyar Nemzetnek kiszivárogtatott hangfelvétel szerint, amit az MSZP kampányeligazítóján rögzítettek, Tóth Bertalan elnök arról panaszkodik az európai minimálbér kapcsán, hogy a DK „el akarja hódítani a szavazóikat, és ellopja az ötleteiket”. Továbbá az EP-választáson az összefogásból kihátráló Gyurcsány-pártot csak saját poziciója érdekli. Ezt látványosan cáfolandó, Gyurcsány tegnap aláírásával támogatta az MSZP-Párbeszéd EP-listáját, s erről saját Facebookján adott hírt.

Márpedig az ingadozó szavazóknál el kell érni, hogy „ide szavazzon ránk, ne menjen el máshova” – fogalmaz Tóth Bertalan a felvételen. Ujhelyi István kampányfőnök pedig azt a stratégiát jelöli ki, miként lehetne az LMP szavazótáborát a párt korábbi arcával, a jelenleg párbeszédes Jávor Benedekkel megszólítani. Így Jávornak kifejezetten olyan helyekre szerveznek majd kampányeseményt, ahol az LMP támogatottsága még számottevő, tehát Szegedre, Pécsre, illetve Budapestre. „Bencének az a dolga, hogy egy más, eddig ránk nem szavazó választói réteget hozzon be a közös listára” – magyarázza Ujhelyi a szoci aktivistáknak, akiket „kedves elvtársak!” üdvözléssel fogadtak.

A „kedves elvtársak” között köszönthetik immár a Momentumot is, amelynek volt alelnöke, Soproni Tamás az ATV-n bocsánatot kért, amiért tavaly a parlamenti választáson nem léptek vissza több helyen, hogy megakadályozzák a Fidesz kétharmadát. Most viszont már belátják, együtt kell működniük mindenkivel – mondta Soproni. Fekete-Győr András elnök, a Momentum párttá alakulásakor, 2017 márciusában még azt mondta, „nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az Istent keres még a politikában, már igazán eltakarodhatna a közéletből.” A köpönyegváltás nem tetszett mindenkinek, tegnap épp Naszádos Zsófia távozott a Momentum vezetéséből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom