Belföld

Széles körű kistelepülési fejlesztések

Külön tájékoztató stábbal készül az államkincstár a Magyar Falu Program végrehajtására

Háromezer vidéki polgármesterrel, önkormányzati szakemberrel, jegyzővel, egyházi elöljáróval történt személyes konzultáció az elmúlt nyolc hónapban, a Magyar Falu Program előkészítése során — derült ki egy államtitkári parlamenti válaszból.

Széles körű kistelepülési fejlesztések
Orbán Balázs
Fotó: MTI/Kovács Attila

Többfunkciós épület felújítására vagy új épület kialakítására is lehetőség van a Magyar Falu Program pályázatai révén — tudhatjuk meg Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, egy ellenzéki kérdésre adott, a parlament honlapján elérhető válaszából. Megerősítette, hogy az év során gyors bírálattal, időben érkező támogatáshoz juthatnak az ötezer fő alatti települések kedvezményezettjei. Megírtuk, az első pályázatot február végén írták ki, az összesen tizennyolc célterületet magába foglaló, a vidéki életminőség javítását célzó programelemre az idén hetvenötmilliárd forint jut. A forrásból orvosi rendelőt, szolgálati lakást, közösségi épületet lehet kialakítani, de lehet majd pályázni az év során a falugondnoki szolgálat fejlesztésére is.

Kérdés, az ilyen procedúrákban kevésbé járatos önkormányzatok milyen hatékonysággal tudnak részt venni a programban. Gyopáros Alpár kormánybiztos korábban lapunknak azt mondta, alapos országjárással, valamennyi észrevétel begyűjtésével alakították ki az eljárásokat. Orbán Balázs szerint visszaigazolásaik azt erősítették, hogy a Magyar Államkincstár által működtetett ügyfélszolgálat munkatársai megfelelő tájékoztatást nyújtanak a pályázni kívánóknak. A program eredményes végrehajtása érdekében a kincstár központi ügyfélszolgálatot működtet, valamint minden megyei igazgatóságon kijelöltek két-két főt az esetleges személyes megkeresések kezelése érdekében. Azon kérdések megválaszolására, amelyek írásban érkeznek be, nyolcfős központi támogatói csapat áll rendelkezésre – részletezte.

Kitért rá, a pályázatokhoz nem kérnek önerőt, nem kell pályázati díjat fizetni, és nyertes pályázat esetén száz százalékos előleg formájában kaphatják meg az igényelt összeget az érintett települések. A cél az volt, hogy a pályázóinknak ne legyenek likviditási problémái a megvalósítás során – húzta alá a politikus, aki az előkészítés kapcsán elmondta, több mint háromezer vidéki polgármesterrel, önkormányzati szakemberrel, jegyzővel zajlott személyes konzultáció az elmúlt nyolc hónapban, miközben a települési önkormányzatok különböző érdekvédelmi szervezetei is részt vettek a munkafolyamatban. A Magyar Falu Program része még egyébként egy ötvenmilliárdos útfelújítási program, továbbá a részleteiben a múlt héten ismertetett falusi csok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom