Belföld

Az MSZP vezetői szerint Gyurcsány a szocialistákat akarja legyőzni

Miközben Gyurcsány Ferencéket bírálják, hogy el akarják hódítani a szavazóikat, és ellopják az ötleteiket, az MSZP vezetői egyértelművé teszik, hogy 2022-re ők akarnak az ellenzék vezető ereje lenni.

Az MSZP vezetői szerint Gyurcsány a szocialistákat akarja legyőzni
A szocialisták kampánybusza a tervek szerint 6-7 ezer kilométert tesz meg és több mint 100 helyszínre megy el
Fotó: MH/Katona László

A balliberális ellenzéki oldalon hiába hangoztatják az összefogás és az együttműködés szükségességét, valójában öldöklő küzdelem zajlik a felek között az elsőségért. Erről tanúskodik az a felvétel is, amely a Magyar Nemzet birtokába került, s amely a szocialisták kampányeligazításán készült március végén. Ezen többek között szó esik arról is, hogy az LMP százezres szimpatizánsi körét a párt egykori tagjával, Jávor Benedekkel szólítaná meg az MSZP.

„Kedves barátaim, kedves elvtársak!” – így köszöntik a mintegy kétszáz aktivistát, hálózatszervezőt és egymást az MSZP vezetői azon a március 29-én, az Általános Vállalkozási Főiskolán tartott megbeszélésen, amelyen elsősorban az európai parlamenti (EP), illetve az önkormányzati választással kapcsolatos kampánystratégiát vitatták meg. A csaknem négyórás eseményen az egyik aktivista által készített, és a Magyar Nemzethez eljuttatott hangfelvételen Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke például az ellenzéki pártokat, leginkább pedig a Demokratikus Koalíciót okolja azért, hogy nem valósult meg a „progresszív baloldal” közös EP-listája.

„Látnotok kell, hogy az ellenzéki pártok sajnos visszatértek az április 8. előtti stratégiájukhoz, hogy az európai parlamenti választást arra akarják felhasználni, hogy újra az ellenzéken belül is saját pozíciójukat javítsák” - mondta Tóth Bertalan, aki arról is beszélt: személyesen tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, de a közös érdeket nem látta. Tóth szerint „megint az a belső indíttatása a Demokratikus Koalíció elnökének, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást”.

Objektum doboz

A MSZP elnöke ezután csípős megjegyzést tesz a DK teljesítményére mondván, „lássuk be április 8-án azért elég nagy bukta volt az ő jelöltjeikkel, …a választáson alig érték el az öt százalékot. És ahol Demokratikus Koalí­ciós jelölt volt, ott a jobbikos jelölt erősebb volt, és sajnos a baloldali szavazók jobbikos jelöltre szavaztak”.

A rendezvényen jelen volt Ujhelyi István, az MSZP EP-kampányának vezetője is, aki arról beszélt: bármit tesznek a szocialisták, másnap „a DK követő üzemmódban ugyanazt csinálja”: „Mi bejelentjük reggel az aláírást Európáért, és aznap este Dobrev Klára élő videóban ugyanazt bejelenti. Szóról szóra ugyanazt” - panaszolta Ujhelyi, aki az LMP-t sen kímélte, mondván, „teljesen zavaros”, hogy a párt mit képvisel, de a közvélemény-kutatók szerint azért van még mindig három-négy százalék körüli támogatottságuk, mert az emberek azt hiszik, hogy a tévében „reggeltől estig szereplő” Hadházy Ákos és Széll Bernadett még mindig az ő politikusuk. Ujhelyi szavaiból kiderül, hogy az LMP szavazótáborát a párt korábbi arcával, képviselőjével, a jelenleg párbeszédes Jávor Benedekkel szólítanák meg, „merthogy itt egy százezres tömegről beszélünk”.

Az elhangzottak alapján Jávornak kifejezetten olyan helyekre szerveznek majd rendezvényeket, ahol az LMP támogatottsága még számottevő, azaz Szegedre, Pécsre, illetve Budapestre.

Ujhelyi szerint „Bencének… az a dolga, hogy egy más, eddig ránk nem szavazó választói réteget hozzon be a közös listára.”