Belföld

Századvég: Az európaiak döntő többsége elítéli a Facebook önkényes cenzúráját

Napjainkban a közösségi média térnyerésével a szólásszabadság kiterjedése mellett egyre nagyobb mértéket ölt a cenzúra gyakorlata is, melyet a tech gigacégek alkalmaznak saját felhasználóikon. A Századvég negyedik alkalommal készítette el Project28 néven az Európai Unió 28 tagországára kiterjedő közvélemény-kutatását, melynek célja, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben.

Századvég: Az európaiak döntő többsége elítéli a Facebook önkényes cenzúráját
Az idén először a Századvég-kutatás egyik fontos szegmense a szólásszabadság, a cenzúra és a közösségi média kérdésköre volt
Fotó: Internet

Az idén először a kutatás egyik fontos szegmense a szólásszabadság, a cenzúra és a közösségi média kérdésköre volt.

A Századvég Project28 kutatásából kiderül, hogy az európai emberek nagy része nem bízik a közösségi médiában. Mindössze 8 százalékuk bízik teljes mértékben a Facebookhoz hasonló közösségi platformokban, míg 54 százalékuk egyáltalán nem bízik meg bennük.

Amennyiben egyenként vizsgáljuk az uniós országokat, kiderül, hogy Ausztriában a legbizalmatlanabbak a közösségi médiával szemben az Európai Unióban ( a válaszadók kétharmada egyáltalán nem bízik meg benne, mindössze 4 százalékuk az, aki teljes mértékben megbízik benne, és a válaszadók negyede bízik meg valamennyire a közösségi médiában), olvasható a Századvég közleményében. Magyarországon a válaszadók közel fele (46 százaléka) bizalmatlan, és csak az emberek 4 százaléka bízik meg teljesen a közösségi médiában. Nyugat-Európa egyes országaiban még bizalmatlanabbak a közösségi médiával szemben: Németországban 58, Franciaországban 63, Luxemburgban pedig 64 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem bíznak a Facebookban és társaiban.

A Századvég rámutat: a közösségi média önkényes és ideológián alapuló cenzúráját az egész kontinensen elutasítják. Uniós szinten az emberek közel kétharmada szerint elfogadhatatlan, hogy a közösségi oldalak saját politikai nézeteik alapján törölnek felhasználói tartalmakat.

Magyarországon tíz emberből nyolc elutasítja a cenzúrát, és csak a válaszadók 12 százaléka tartja elfogadhatónak a tartalmak önkényes törlését.

A Project28 keretében a Századvég megvizsgálta a politikai korrektség kérdését is a kontinensen. Uniós átlagban a válaszadók több mint felének (56 százaléka) okoz gondot a PC. Magyarországon és az Egyesült Királyságban ez az arány magasabb, a megkérdezettek kétharmada gondolja így, míg például Franciaországban uniós átlag alatt, csak 53 százalék érzi károsnak a politikai korrektség elvárását.

A megkérdezettek nagy része kifejezetten bizalmatlan a közösségi médiával szemben
A megkérdezettek nagy része kifejezetten bizalmatlan a közösségi médiával szemben
Forrás: Századvég
Az uniós országok polgárai közül az osztrákok a legbizalmatlanabbak a közösségi médiával
Az uniós országok polgárai közül az osztrákok a legbizalmatlanabbak a közösségi médiával
Forrás: Századvég
Az emberek kétharmada
Az emberek kétharmada szerint elfogadhatatlan, hogy a közösségi oldalak saját ideológiájuk mentén cenzúrázzák a tartalmakat
Forrás: Századvég
politikai korrektség
A megkérdezettek több mint felének gondot okoz a politikai korrektség
Forrás: Századvég

Kapcsolódó írásaink