Belföld

Puzsér kiszáll

A publicista addig nem vesz részt az előválasztásokra vonatkozó egyeztetésekben, amíg Karácsony Gergely vissza nem vonja az ellenzéki pártok szombati megállapodását

Felfüggeszti az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztásra vonatkozó tárgyalásokat Puzsér Róbert.

Puzsér kiszáll
Puzsér Róbert és Karácsony Gergely
Fotó: MH

Az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum szombaton jelentette be a polgármesterjelöltjeit, ezt követően Puzsérék pedig megvádolták a szocialista pártot, hogy tudatosan az ellenzék megosztására játszik.

A publicista azt követően döntött a tárgyalások felfüggesztése mellett, hogy az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a kerületi polgármesterjelöltekről, értesült az Index.
Ha Karácsony nem vonja vissza ezt a megállapodást, nem lesz előválasztás, szögezte le Puzsér.

Az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum szombaton jelentette be a polgármesterjelöltjeit. Erre a hírre a Jobbik, az LMP, valamint Puzsér Róbert is eléggé felháborodva reagált. Az Index úgy értesült, hogy Puzsér stábja vasárnap este jelezte Karácsony Gergely csapatának: felfüggesztik a velük folytatott tárgyalásokat, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Puzsér kiszáll az előválasztásból.

Az ellenzéki egyeztetésekben az LMP ugyan részt vett, de a zöldpárt végül nem fogadta el az ellenzéki megállapodást, amelynek alapján négy kerületben indíthatott volna polgármester-jelöltet, s az egyéni választókerületekben is növelhette volna mandátumainak számát. Az Index úgy tudja, Puzsér nehezményezte, hogy a DK több kerületben állíthatna polgármester-jelöltet, mint az LMP. Emellett rossz döntésnek tartja, hogy a Jobbikot kizárják a megállapodásból, miközben a külső kerületekben biztosan erősebb a párt jó néhány szereplőnél.

Puzsérék jelezték, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat Karácsonnyal, ameddig Karácsony vissza nem vonja a négy ellenzéki párt által hitelesített bejelentést, és újra nem nyitja a kerületi tárgyalásokat, immár a Jobbik részvételével.

Karácsony ultimátuma

Karácsony Gergely reagált Puzsér döntésére, leszögezte, hogy történjen bármi, lesz előválasztás.

Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön az jön, aki nem az nem - írta legfrissebb posztjában Zugló jelenlegi vezetője. Úgy tűnik tehát, hogy Karácsony ultimátumot intézett Puzsér Róberthez, a Jobbikhoz és az LMP-hez. 

Objektum doboz

További ellenzéki reakciók sem maradtak el Puzsérék bejelentésének hírére. Rónai Sándor, a DK szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az LMP-nek van még lehetősége csatlakoznia az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum által irányításba vett tárgyalásokhoz.

Vágó István, a DK elnökségi tagja azzal vádolta meg Puzsért, hogy csak az alkalmat kereste arra, hogy visszalépjen az előválasztástól, ahol biztos vereség várt volna rá.

Hommonay Gergely DK-közeli népszónokot teljesen kiborította az előválasztás összeomlása, trágárkodva írt közösségi oldalán. Mi meg nézünk itt mint a béka a p*ameleg máléban, és várunk az EU-ra, hogy segítsen. Nem fog. Nekünk kell elkergetni a Fideszt. Kellene. De békák vagyunk a p*ameleg máléban - vázolta a maga sajátos módján az ellenzék reménytelen helyzetét és szégyenteljesnek nevezte Puzsért - írja az Origo.

Puzsér Róbert mindenképpen elindul a főpolgármesterségért

Puzsér Róbert a Hír TV-nek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy biztosan elindul a főpolgármesterségért.

A tv honlapján megjelent információ szerint a független főpolgármester-jelölt úgy vélekedett: azért osztotta fel egymás között a négy baloldali párt Budapestet, mert továbbra is a Fideszt akarják hatalmon tartani és önmagukat ellenzékben.

„Nem akarnak osztozni az ellenzéken és nem akarják leváltani a Fideszt. A Fidesz maradjon hatalmon, az MSZP és a DK meg ellenzékben. Ők az ellenzéki pole-pozícióért hajtanak, ezért szalámizzák le a centrumot” - fogalmazott.

A Momentum - szerinte - ugyanazért csatlakozott a régi ellenzéki pártokhoz, amiért 1994-ben az SZDSZ vagy 2013-ban az Együtt és a Párbeszéd: „a júdáspénzért, a pozíciókért, a polgármesteri helyekért, a felügyelőbizottsági helyekért”.

Az előválasztás Puzsér Róbert szerint akkor jöhet létre júniusban, ha Karácsony Gergely kiad egy nyilatkozatot arról, hogy összellenzéki együttműködés lesz nem csak a fővárosban, hanem a kerületekben is a Jobbikkal és az LMP-vel együtt

Leszögezte: abban az esetben, ha létrejönne az összellenzéki együttműködés minden kerületben, akkor nyitott lenne az előválasztásra. Szerinte, nem lehet kihagyni a Jobbikot - írta a Hír TV a honlapján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom